Prostreno.cz

Jak se zbavit pachů v bytě?

Příjemně vonící domov je touhou snad každého. Vůni máme totiž spojenou s čistotou, ovlivňuje i naši náladu. Navíc to první, co hosté při vstupu do vašeho bytu zaregistrují, je právě vůně.

Jenže zajistit, aby se bytem nevznášela aroma nejrůznějších potravin, odpadkového koše, chemických čisticích prostředků apod. je někdy docela těžké. Proto vám přinášíme pár tipů, jak tyto pachy co nejlépe eliminovat.

1. Větrejte

Tohle samozřejmě není nijak převratná rada, jenže je až s podivem, jak na takovou základní věc mnohdy zapomínáme. Takže pokud vám to počasí (a smogová situace) dovolí, větrejte při každé příležitosti. Nejúčinnější je otevřít protilehlá okna – vzniklý průvan pachy vyžene rychleji.

2. Nechte to na citronech

Citronové aroma využívají často nejrůznější osvěžovače vzduchu, protože je k překrytí pachů velmi účinné. Nemusíte však kupovat často drahé chemické osvěžovače, můžete si je „vyrobit“ i doma. Potřebujete-li rychle odstranit pach například z cibule nebo ryb, vezměte dva citrony, rozkrojte je na polovinu a vařte několik minut v malém množství vody. Chcete-li svému bytu dodat stálou, lehkou citrusovou vůni, nakrájejte citron na tenké plátky a nechte ho na teplém místě sušit.

3. Zaměřte se na tkaniny

Nejrůznější textilie jsou přímo dokonalými lapači pachů... takže, i když větráte celý den, s rybami ani chlorovými čisticími prostředky jste neměli co do činění už týdny, stejně se může stát, že je budete v bytě stále cítit. Na vině mohou být záclony, závěsy, koberce, čalouněný nábytek apod. Kromě pračky pomůže i pravidelné vysávání. V případě nutnosti je možné koupit speciální sprej.

4. Neroztírejte skvrny

Pokud něco aromatického vylijete na koberec, rozhodně postižené místo nedrhněte, jen byste tekutinu ještě více roznesli a „zapracovali“ do vláken. Vezměte raději čistý hadřík nebo několik papírových utěrek a mokrou skvrnu „vysávejte“ jemným tlakem. Pak ji nechte zcela zaschnout a teprve potom vyčistěte prostředkem na odstranění skvrn.

Rady našich (pra)babiček

Naše babičky a prababičky neměly k dispozici umělé osvěžovače vzduchu, a přesto si s nejrůznějšími pachy v domácnosti dokázaly poradit. Tady máte pár osvědčených receptů:

1. Ocet

Ocet je sice sám poměrně aromatický, ale nedejte se zmást – je úžasným pohlcovačem pachů. Zkuste tedy nalít ocet do pekáče či mísy a nechte jej v místnosti 24 hodin.

2. Soda

Další finančně nenáročný prostředek proti pachům. Můžete ji nasypat přímo na koberec, nechat působit hodinu a poté vysát, nechat otevřenou nádobu se sodou v místnosti či vysypat na skvrnu.

3. Dřevěné uhlí

Nechte je v nádobě v místnosti po dobu 24 hodin a poté vyhoďte. Nepříjemný pach bude pryč. Podobné vlastnosti má i (samozřejmě čistý) kočkolit.
 





Celkem 4 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Želví maso

(1 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Kuře na paprice

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat