Prostreno.cz

Nastal čas zasadit si domácí česnek

Ještě než zazimujete zahrádku, nezapomeňte na výsadbu česneku. I když si možná říkáte, že do jara času dost, česnek potřebuje v zemi pěkně přezimovat. Jedině tak docílíte silné chuti a velkého výnosu sklizně.

Blahodárné účinky česneku

Česnek neznamená jen onen nepříjemný dech, ale také přináší našemu tělo spoustu užitečných látek. Obsahuje vitaminy A, B, a C, selen, vápník a jód. Snižuje krevní tlak, reguluje hladinu cholesterolu, podporuje trávení a posiluje obranyschopnost těla. V lidovém léčitelství se podává spolu s medem jako lék na nachlazení a podporu imunity.

Správný čas výsadby

Víte že...

Česnek pochází z orientu a východní Indie. Ve starém Egyptě byl považován za posvátnou rostlinu. Dnes je pěstován téměř po celém světě.

Česnek můžete vysadit opravdu ve dvou ročních obdobích - na jaře začátkem dubna nebo na podzim těsně před zamrznutím půdy. Nejvhodnější dobou pro sadbu je podzim. Nebojte se, česneku se přes zimu nic nestane a hned zjara uvidíte, jak začíná klíčit.

Příprava půdy

Říká se, že „čím horší půda, tím lepší česnek“. Přesto se tímto heslem neřiďte a i česneku dopřejte nejlépe hnůj, kompost nebo kupovaná hnojiva, např. cererit. Samozřejmě záhonek zbavte veškerého plevelu. Česnek má nejraději písčitou a jílovitou půdu, proto také můžete do záhonku přidat písek.

Jaký česnek zasadit?

Rozhodně nesázejte česnek koupený v potravinách, který nemá český původ. Jedinou výjimkou je tzv. farmářský česnek, který je původem z České republiky. Takový česnek stačí jen namořit a můžete ho zasadit. Česnek také zakoupíte v zahradnictví, kde je přímo označen jako sadbový. Při výběru se zaměřte na velikost palic. Jakou velikost si zasadíte, přibližně takovou také sklidíte. Vhodné jsou palice, které mají třeba menší počet stroužků, ale jsou velké.

Moření

Pokud chcete, aby vaše úroda nehnila či nebyla napadena škůdci, je potřebné česnekové stroužky namořit. Můžete si zakoupit již namořený česnek, nebo na trhu najdete několik druhů mořidel, s kterými to zvládnete doma sami. Při koupi mořidla se nezalekněte ceny, pro běžnou spotřebu vám mořidlo vydrží několik sezon. Postupujte podle návodu na obalu.

Výsadba

Palička česneku se rozdělí na stroužky, které namoříte. Připravené stroužky sázíme do půdy do hloubky 58 cm. Sázejte je v jednom řádku po 10–15 cm, řádky by měly být od sebe vzdálené asi 20 cm. Stroužky jemně rukou zahrneme hlínou, nemusíme nijak umačkávat.

Sklizeň

Na česnek zasazený na podzim se můžete těšit již v srpnu. Zralý česnek poznáte tak, že rostlina usychá a listy se pokládají na zem. Pokud si nejste jistí, prostě jeden vyndejte. Česnek nenechávejte zbytečně moc dlouho v půdě, mohl by začít hnít, proto je dobré to před očekávanou sklizní pravidelně sledovat.

Uskladnění

Česnek po vytažení nebude vypadat jako z obchodu, s jeho očištěním nespěchejte. Na česneku ponechejte dostatečně dlouhé stvoly, abyste ho mohli svázat do svazků a pověsit do prostoru. Takto svázaný česnek nechte pár dní zavadnout (přibližně týden) v suchém prostředí. Poté jej opět rozvažte. Nyní ho můžete očistit od zbývající hlíny a jemně zaříznout konečky, stvol si ale opět nechte a česnek zase svažte. Česnek ve svazku na suchém a větraném místě vydrží několik měsíců.

Zdroj: www.howtodoit.com, www.ireceptar.cz





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat