Prostreno.cz

Na omrzliny v zimě využijte okurku

Omrzliny? Zdaleka se neobjevují jen v mrazech, ve kterých by si liboval pouze lední medvěd. Přepadnout vás mohou už při teplotě okolo nuly, kdy fouká silný vítr a venku je vysoká vlhkost. Mějte po ruce první pomoc. Okurku!

Co nejčastěji děláte s okurkou pro své tělo? Oloupete ji a slupky přiložíte na tvář kvůli hydrataci či odstranění bolestí hlavy, jako to dělávají v Řecku. Nebo okurku prostě a jednoduše zbavíte šťávy a vypijete ji, popřípadě si z ní uděláte salát jakožto skvělý letní oběd.

To, co vám uleví

Nic proti tomu, okurka výborně hasí žízeň, ochlazuje při velkém horku, podporuje vypařování kůží a ulehčuje práci plic, což je vám ale momentálně k ničemu, když venku není 30 plus. Víte, že kyselá okurka v zimě tělo zahřívá? Rozkrojte ji a potírejte jí třeba svoje zmrzlé nohy.

Pokud chcete zvýšit účinek, můžete ji nastrouhat společně s jednou cibulí a stroužkem česneku (některé prameny doporučují i bramboru). Tuto směs naneste na gázu a přiložte na omrzlé místo asi na 15 minut. V průběhu této první pomoci se snažte přes zábal třít tuto oblast kruhovým pohybem.

Jak se dřív zbavovalo omrzlin?

K léčbě omrzlin se podle lidového léčitelství skvěle hodí i sušená jádra okurky. Ta se na zimu schovají do nějaké nádoby. V případě potřeby se takto připravená zvlhčí vodou a přikládají na ruce a nohy. Naše babičky ještě po skončení podobné léčby natíraly postižená místa husím sádlem či tinkturou z vlaštovičníku, který kromě léčby omrzlin působí i na bradavice. Tak co, zkusíte to?

A co když vám náhodou nějaká okurka zbyde? Vykouzlete z ní masku pro svoji krásu! Dvě lžíce rozmixované nebo jemně nastrouhané okurky smíchejte s jedním bílkem, našlehejte a vzniklou směs naneste na očištěný obličej (ideálně špachtlí), nechte 15 až 20 minut působit a pleť opláchněte vlažnou vodou. Vidíte tu vypnutou pleť a stažené póry? Tak se zbavte drahých kosmetických produktů a aplikujte tuto směs aspoň dvakrát do měsíce.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat