Prostreno.cz

Proti každodennímu stresu nejlépe pomůže brokolice

Začíná na vás doléhat únava, stres a nervozita? Pravděpodobně nejíte dost brokolice. Lékaři tvrdí, že tahle superpotravina vás rychle vrátí do psychické pohody. Ovšem to zdaleka není jediný důvod k její konzumaci!

Až příště půjdete okolo stojanu se zeleninou, všimněte si brokolice. Co všechno může udělat pro vaše zdraví?

Bojuje proti rakovině

Obsažený sulforafan v brokolici funguje jako zbraň proti rakovinotvornému bujení. Potvrdilo to několik nezávislých studií, z jejichž výsledků vyplynulo, že zahrnutí košťálové zeleniny do jídelníčku výrazně snižuje riziko nádorových onemocnění. Dávkování? Minimálně tři porce týdně.

Navrací tělu rovnováhu

Překyselení organismu (acidóza) zní možná jako banalita, ovšem zdání klame. Dotyčný je bez energie, trápí ho ekzémy, bolesti hlavy, zácpy a průjmy. Tuto nepříjemnost způsobuje sedavé zaměstnání, špatná kvalita vody a bohužel i znečistěné prostředí. Naštěstí si s tím brokolice snadno poradí. Je zásadotvorná, tudíž odbourává kyseliny v těle.

Zásobárna prospěšných látek

Brokolice je zdrojem draslíku, vápníku, hořčíku a zinku. Dále z ní získáte mnoho antioxidantů, vlákninu, minerální látky, beta-karoten, kyselinu listovou a nepřeberné množství vitaminů. Kam se hrabou náhražky z lékárny!

Zažene každý neduh

Tato příbuzná květáku je výborným prostředkem ke snížení krevního tlaku, prospívá srdci, zlepšuje trávení, ovlivňuje krvetvorbu a chrání před nenáviděnou migrénou. Je ideální zeleninou pro pacienty, kteří se potýkají s onemocněním jater a žlučníku. Tlumí menstruační bolesti. A teď, když už víte, k čemu všemu brokolice slouží, zbývá už jen koupě toho správného kusu.

Jakou si v obchodě vybrat?

Při pátrání po té nejlepší brokolici z nabídky se zaměřte na co nejtmavší zelenou barvu. Světlým odstínům se vyhýbejte obloukem! Nutností jsou pevné stonky a svěží listy. V opačném případě se nejedná se o čerstvé zboží. Čekalo by vás jen zklamání a hořká chuť!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat