Prostreno.cz

Léčba uhrů z minulého století

Make-upy zakryjí možné i nemožné. Některé snadno zamaskují i pupínky, ale co hlavní příčiny akné? Dříve speciální vodičky neexistovaly. Jak a čím se tedy pupínky léčily? Spojitost s pivem vás možná šokuje!

Akné, uhry (kterým se někdy přezdívá „dangery“ – ve smyslu nebezpečí), vyrážka v obličeji. Jedná se o nejrozšířenější a chronické onemocnění kůže, které během života postihuje v různé podobě 85 až 100 procent lidí.

Typicky se projevuje v průběhu dospívání, ale jeho výskyt v dospělém věku není žádnou výjimkou. Však ho taky „podporuje“ a zhoršuje špatně zvolená kosmetika, kombinace horkého a vlhkého počasí, kouření, mléčné výrobky, stres, menstruace či některé léky. A ta dobrá zpráva?

Dnes komfort, dříve sci-fi

Dnes už se o pupíncích ví víc než dřív – a není nic lehčího, než se poradit s dermatologem, podstoupit laserové ošetření či vyhledat příslušné oddělení drogerie. Pleťové vody, čisticí gely, speciální krémy, masky proti mastnotě a černým tečkám. Dnešní možnosti jsou nekonečné, o čemž si dříve lidé mohli nechat jenom zdát. Jak se v dobách našich babiček akné léčilo? Domácí lékařka MUDr. Jenny Springerová ve svých spisech popisuje cenné rady ke zlepšení pleti. Řekli byste, že za skvělý se považoval odvar z pivovarského sladu?

Pupínek je jen začátek

Akné jsou… Černé uzlíky velikosti špendlíkové hlavičky nebo hrotu jehly, zvláště na kůži v obličeji. Jestliže takový temný bod stlačujeme ze dvou stran rovnoměrně, vystoupí bílý, červíčku podobný útvar, který skládá z mazlavé látky podobné tuku. Zdánlivá hlavička tohoto hlístového útvaru jest kožní tuk, zbarvený nečistotou, sazemi a podobným.

K léčení často zdlouhavému je nutno léčiti celé tělo. Světelné a vzdušné koupele, povzbuzení činnosti střev a kůže, požívání šťavnatého ovoce a většinou stravy rostlinné.

Voda. I ta sladová

K omývání obličeje používáme teplé, ba i skoro horké vody bez mýdla. Po umytí obličej neosušíme, nýbrž necháme vodu vypařiti. Vhodné je i omývání sladovou vodou.

Tato voda, již obdržíme odvarem pivovarského sladu, jest výtečnou vodou na obličej, poněvadž má vlastnost rozpouštěti svými fermenty (látkami vyvolávajícími kvašení) drsné rohovité vrstvy kůže. Sladová voda jest velice působivá při křehké a drsné kůži v obličeji a při všech nečistotách v obličeji. Uhry mohou nabýti zánětem a hnisáním tvaru vyrážky.

Tak co, poradili byste si před lety s uhry („dangery“) jako hrom?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat