Prostreno.cz

Vitaminy kolem nás: Nejvyšší čas na šípky

Začíná chřipkové období a je tedy na čase podpořit přirozenou obranyschopnost organismu. A jak jinak než vitaminem C! Velký zdroj tohoto vitaminu najdeme v citrusových plodech, ale také ve velmi rozšířených obyčejných šípcích. Pokud je ještě nemáte, je nejvyšší čas!

Plody růže šípkové jsou opravdu na každém rohu. Neváhejte vyrazit do přírody a natrhat si svoji porci zdraví. Při pravidelném užívání šálku šípkového čaje vás nebude trápit únava či vysoký cholesterol, tyto zázračné plody navíc působí močopudně a brání vznikům zánětů v těle.

Poměr vitaminů

Možná tomu nebude věřit, ale šípek je opravdu na předních příčkách, co se obsahu vitaminů týče. Správně usušené šípky si uchovávají až 20 % vitaminu C. Plody obsahují také karoteny, vitaminy B1, B2, P a K. Jsou bohaté na třísloviny, organické kyseliny a hojivé slizové látky.

Sběr a sušení

Nemusíte se obávat záměny, označení růže šípková platí pro všechny planě rostoucí druhy, ze kterých můžete blahodárné plody natrhat.
Šípky se sbírají během měsíců září a října. Sběr byste měli stihnout do prvního mrazu, aby obsahovaly co nejvíce vitaminů. Sbírají se středně zralé plody, tvrdé šípky oranžové až červeně zbarvené, ale ne přezrálé!  V této době je obsah vitaminu C nejvyšší, během zrání pozvolna klesá.

Dobře očištěné plody se suší v tenkých vrstvách při teplotě 60 °C (při nižších teplotách plesniví a pří teplotách nad 80 °C se připalují a hnědnou). Šípky můžete sušit celé i namleté. Ideální usušené šípky mají oranžovou až červenohnědou barvu, slabou ovocnou vůni a nakysle sladkou chuť. Plody uchovávejte v dobře uzavřených sklenicích na tmavém místě. Nezapomínejte také na dobu spotřeby, šípky skladujte pouze jeden rok.

Šípkový čaj

Obsah vitaminu C na 100 g plodu:

Šípek: 200 mg
Kiwi: 90 mg
Pomeranč: 50 mg
Citron: 40 mg
Mrkev: 35 mg
Česnek: 17 mg

2–3 lžíce sušených drcených šípků
½ l vody
med – podle chuti

Drcené šípky zalijte vroucí vodou, nechte louhovat 10 minut. Poté čaj přeceďte a doslaďte medem. Pozor na kovová sítka a lžičky! Při přípravě čaje se vyhněte styku s kovem, tím dochází ke ztrátám vitaminu C.

Šípkový čaj za studena

Pokud chcete zachovat co nejvíce vitaminu C, zalijte usušené rozdrcené šípky studenou vodou a nechte louhovat přes noc. Ráno macerát pouze slijte a pozvolna ohřejte na 60–80 °C. Nevařte!

Šípkový sirup

1 kg čerstvých šípků
¾ kg cukru
8 skleniček vody
1 sklenička alkoholu (rum, slivovice atp.)

Vodu přiveďte k varu a rozpusťte cukr. Stáhněte z ohně a nechte chvilku zchladnout. Do takto vzniklého roztoku přisypte očištěné rozmixované šípky. Směs pozvolna na malém plamínku vařte přibližně půl hodiny. Poté ji sceďte přes husté síto a ze šípků vymačkejte co nejvíce šťávy. Nakonec sirup nalijte do připravených zavařovacích skleniček a přidejte do každé lžičku alkoholu na konzervaci. Sirup je vhodný konzumovat při nachlazení a také jako prevenci. Můžete si ho dát do čaje nebo samotný na lžičku každý den.

Šípek patří rozhodně mezi všestrané plody. Z šípků můžete také připravit lahodnou marmeládu, šípkové víno nebo šípkovou omáčku.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat