Prostreno.cz

Prastará rada ke zvládnutí otravných lupů

Sníh, padá sníh… Nebo že by to nebyl sníh? Pravda, jsou to lupy! Úplně všude! Co nebo kdo za ně může? Nedostatečný pitný režim, nevhodná kosmetika, ale i přemnožení určitého druhu kvasinek přirozeně se vyskytujících ve vlasové pokožce. Zvládne je mýdlo?

Lupy jsou drobné částečky odumřelé kůže na hlavě, které tvoří větší útvary a nepříjemně svědí. Údajně tento stav zná až 50 % lidí, takže to není nic výjimečného, ale spíš naprosto běžného. Bohužel se udává, že nějaký šampon z reklamy je malý pán.

Něco jako osud

Léčba lupů musí být dlouhodobá a ideálně odborná, pokud se jedná o těžší případy, ale ani tak nelze zaručit její efektivitu. Lupy totiž úplně vyléčit nelze, nicméně jejich výskyt se dá korigovat a zmírnit. Lidově řečeno, „můžete to mít v rukou“. Jak?

Zatímco někteří pravidelně používají šampony a séra proti lupům (neměly by se z regálu vyndávat častěji než třikrát týdně), dalším je sympatičtější nějaká ta babská rada. Jednu prastarou máme.

Dřív mýdla doslova frčela!

Rakouská praktická lékařka Jenny Springerová, která svoje moudra shrnula do domácího lékaře, jehož datum vydání není přesně známo, ale pohybuje se okolo roku 1909, tvrdila, že lupy jsou nejen častým následkem nečistoty, nýbrž většinou kožní nemocí vedoucí k vypadávání vlasů.

Chceme-li si sami pomoci, doporučuje se nejméně dvakrát za týden omývání hlavy mýdlem, po němž vtíráme do kůže na hlavě parafínový olej,“ doporučovala s tím, že k omývání použijeme dobrého, dehtového mýdla, tekutého mýdla glycerinového a měkké, teplé vody.

Tenkrát versus dnes

Celou hlavu namydlíme rozpuštěným mýdlem a několik minut ji omýváme. K očištění opláchneme hlavu dostatečným množstvím vlažné vody, kterou lijeme buď z hrnce, jenž má výlevku, anebo z malého sprchového přístroje. Na konec osušíme vlasy měkkými zahřátými šátky,“ uvádí se s tím, že z příčin na snadě ležících provádíme toto mytí vlasů večer před ulehnutím. Říkáte si, že něco takového už dnes není možné? Tak to uvítáte něco jednoduššího…

Přípravky vlastní výroby

Jednou týdně proveďte slaný vlasový peeling. Ten se připravuje nanesením dvou polévkových lžic mořské soli na umytou hlavu. Promasírujte krouživými pohyby a opláchněte.

Pro větší účinek následně použijte vlastnoručně vyrobené tonikum, které se skládá ze dvou lžic šalvěje, jedné lžíce kopřivy, třech decilitrů lihu či jiného destilátu (60 %) a dvou decilitrů vody. Bylinky smíchejte, vložte do uzavíratelné nádoby, zalijte destilátem a nechte na teplém místě louhovat. (Proces trvá asi dva týdny.) Poté sceďte, přidejte vodu a výsledné tonikum uskladněte do sklenice. Po umytí vlasů ho naneste na pokožku a tu již neoplachujte.





Celkem 1 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat