Prostreno.cz

Vánoční úklid a nepotřebné věci. Čeho se zbavit?

Vánoční úklid? Pro mnohé noční můra! Když se ale zaměříte speciálně na kuchyni, bude se ve vašem domově celkově dýchat mnohem líp. Umožníte totiž pozitivním energiím, aby vámi prostoupily. Co byste letos určitě měli vyhodit?

Odborníci se shodují, že jedním z důvodů, proč si lidé ponechávají nepotřebné věci, je strach z budoucnosti. Patříte k těm, kdo nemají srdce vyhodit zašlé vánoční prostírání, protože se jednou „bude hodit“?

Pokud uvažujete tímto způsobem, stane se, že přestáváte věřit lepším zítřkům. Chyba. Kdekdo říká, že to, co v životě očekáváte, se často stane realitou. Jestli si myslíte, že se ta měsíc stará konzerva stane užitečnou, okamžitě ji v rámci vánočního úklidu vyhoďte. Tyto staré věci totiž ucpávají energii vaší domácnosti. Čeho všeho se zbavit?

Volnost, vzdušnost, prostor

Okolo sporáku a na pracovních plochách mějte co nejméně zbytečností, pohybu v kuchyni by totiž nemělo nic překážet. Zaměřte se zvlášť na plechovky s potravinami, které léta působily jako dekorace a ozdoba, pánve, hrnce, nádobí a jiné kuchyňské pomůcky či servírovací nádobí, které jste ještě nikdy nepoužili nebo jste je vytáhli z police maximálně tak jednou.

Rozbité? Tak nepotřebné!

Dále vyhoďte spotřebiče, kterým chybí součástky a o kterých si myslíte, že si na ně někdy najdete čas, projděte také kuchařky, do nichž se beztak nikdy nedíváte, poukázky na nákup, kterým skončila platnost.

Přípravky, chemie a ti druzí

Pak otevřete dvířka pod dřezem, tam je celá škála zbytečností! Vzadu, tam, kde není vidět, je mycí prostředek na nádobí, na který jste zapomněli, taky štětka na mytí úzkých sklenic (bez držáku), poházené drátěnky, houbičky, písky a další věci. Zbavte se všeho, co jen zabírá místo.

Dochucovací prostředky a zásoby. Nejsou věčné!

Na řadu přichází dochucovadla a koření. U tekutých koření zkontrolujte dobu platnosti, u těch v sáčku a sklenicích se řiďte nepsaným pravidlem, že to, co je u vás doma déle než rok, se nekonzumuje. To samé platí i pro mražené potraviny. Proces zmražení dobu spotřeby potravin pouze prodlouží, nikdy ji neučiní nekonečnou. Proto maso, ovoce, houby zmražené déle než rok nemají u vás co dělat.

Už cítíte, jak se vám lépe dýchá? Že ne? Stále se rozhodujete, jestli je moudré zbavit se zažloutlé kuchařky nebo hrníčku bez ouška? V rozhodovacích chvílích použijte tuto frázi: Používej to, měj to ráda, nebo se toho zbav! Co zvolíte?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat