Prostreno.cz

Mýty o kocovině. Co rozhodně není pravda?

Co je nejlepším lékem na kocovinu? Když se člověk rozhlédne okolo sebe a vnímá některé rady „již poučených“, tak těžko říct. Těchto mýtů se zbavte jednou provždy!

Vyprošťovák, či káva? Tímhle se po flámu dohromady nikdy nedáte. Nevěříte? Na tyhle „pravdy“ pozor!

1. Vyprošťovák zabírá

„Čím ses zkazil, tím se taky naprav.“ Jako vážně? Ne. Pokud začnete pít ještě v momentě, kdy máte kocovinu, sice se přechodně můžete začít cítit lépe, ale pouze tím oddalujete pozdější agónii. Přebíjení alkoholu alkoholem zvyšuje stávající toxicitu ve vašem těle.

Hlavní příčinou kocoviny je etanol – alkohol v nápojích. Tato toxická chemikálie je diuretikum, což znamená, že budete močit více než obvykle, a tím dojde k dehydrataci. Z tohoto důvodu je pití čisté vody ten nejlepší způsob, jak kocovinu přežít.

2. Po smaženém jídle je to lepší

Slanina, vajíčka, smažený chleba? „Mastnota vsákne veškerý alkohol.“ Ačkoli je tohle často nabízeno jako skvělý lék na kocovinu, mastnou snídani vynechte (je příliš těžká) a místo ní si dejte banán nebo nějaké jiné čerstvé ovoce. Banán nebo kiwi doplňuje hladinu draslíku - minerálu, který ztrácíte, když to s alkoholem přeženete.

3. Běhání odstraňuje bolesti hlavy

Čerstvý vzduch vám může dělat dobře, pokud se potýkáte s kocovinou, ale pouze v případě, že se jedná o nenásilné procházky. Vyhnat bolest hlavy dřinou v posilovně je nesmysl. Alkohol je diuretikum, to znamená, že váš organismu je dehydrovaný. Náročné cvičení způsobí, že se budete potit, takže tekutin ztratíte ještě víc. Hlava se vám rozskočí, přepadne vás skolí ještě větší únava. Radši si pořádně odpočiňte a nechte svoje tělo zotavit se.

4. Pořádně silnou kávou se nic nezkazí

Je lákavé dát si silnou kávu hned ráno „poté“, ale stejně jako alkohol je kofein diuretikum (i když má mírnější účinek než alkohol). Jeden šálek kávy sice není tak hrozný prohřešek, ale je nutné zapít ho čistou vodou a zajistit příjem tekutin. Pokud to zvládnete, dejte si radši ovocnou šťávu nebo bylinkový čaj.

5. Na kocovinu se musí jíst!

Pár hodin nic, najednou přichází hlad. Kdo by to neznal? Jenže pozor, tučné jídlo dráždí žaludek, takže se můžete ve svých malátných stavech „vrátit v čase“. Pořádný dlabanec si příště dejte radši chvíli před tím, než vyrazíte na večírek. Zpomalíte tím vstřebávání alkoholu.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat