Prostreno.cz

Domácí dokonalý vývar krok za krokem

Taková domácí polévka je k nezaplacení. Silný, voňavý vývar, v němž se dokonale rozvinuly chutě koření, masa a zeleniny, dokáže postavit na nohy a uspokojit chuťové buňky jako máloco. Pro přípravu úžasného vývaru přitom nemusíte ovládat nějaké sofistikované kuchařské praktiky, stačí dodržovat 4 základní pravidla, která znaly už naše (pra)babičky!

A jaká že to jsou?

1. Studená, ne teplá

Ačkoli polévka je nejlepší horká, začíná se vařit se studenou vodou. Výchozí suroviny a koření dejte do hrnce a zalijte požadovaným množstvím vody. Studené, nikoli teplé! Horká voda totiž nedovolí všem chutím prostoupit vývar, ale uzamkne je v surovinách (především v masu). A to by byla věčná škoda.

2. Rozkrájet, ale nepřehánět

Zelenina do vývaru prostě patří. A i když by si člověk řekl, že čím menší kousky v hrnci poplavou, tím lépe (však se vyvaří více chuti), není to tak docela pravda. Pokud to totiž s krájením přeženete, zelenina se rozvaří a je po lahodné chuti. Obecně platí, že stačí, když zeleninu rozkrojíte na polovinu.

3. Pěkně táhnout, ne klokotat

Vývar přivádějte k varu pěkně pomalu, a jen co dosáhne 100 stupňů, stáhněte oheň, aby voda jen tak lehounce probublávala. Příliš prudký var totiž chuti nesvědčí. A ne abyste hrnec se základem polévky hned po hodince sundali ze sporáku! Vývar nechejte táhnout i několik hodin (záleží samozřejmě na masu – kuřecí stačí dvě tři hodinky, hovězí nechejte na plotně klidně i půlden).

4. Pěna pryč

Během varu se na hladině vytvoří bílošedá pěna. Tu byste měli poctivě sbírat, aby vývar nekazila. Ne že by mu ublížila chuťově, ale může se stát, že bude zakalený, nikoli čirý, jak jej máme rádi. Můžete také na závěr polévku přecedit přes síto či plátno, abyste ji „vyčistili“. Ale nejlepší je poctivě pěnu odstraňovat už během varu.

Pár tipů na závěr

  • Maso i zeleninu zkuste před vařením nejprve opéct v troubě, teprve potom ji dejte vařit na polévku (do studené vody). Vývar získá novou dimenzi chuti.
  • Plave vám na polévce až příliš mnoho tuku? Pak ji nechejte zchladnout a ztuhlý tuk sesbírejte z povrchu polévky (ale ne všechen, to by byla škoda).
  • Poctivý vývar nepotřebuje příliš ochucovat – úplně si vystačíte se solí, pepřem, bobkovým listem a novým kořením.
  • Pozor, abyste to nepřehnali s mrkví – přílišné množství může vývar osladit.
  • Do vývaru patří i cibule – tu však pouze překrojte na polovinu a neloupejte. Slupka dodá polévce krásnou barvu.
  • Ujela vám ruka se solí? Dejte do vývaru vařit dvě syrové brambory, které sůl „natáhnou“ do sebe.

Zdroj: www.essenundtrinken.de, www.howtodoit.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat