Prostreno.cz

Ocet funguje na leštění nábytku i na lámavé nehty

Vodný roztok kyseliny octové se v domácnosti používá hlavně k ochucování pokrmů. Jenže tenhle zázrak vám pomůže i jinde! Co všechno s ním můžete vyčistit a jaké škůdce hubí? Pojďme si na to posvítit!

Jen stěží bychom hledali kuchyň, ve které by se nenašla láhev potravinářské přísady, jejíž hlavní složkou je kyselina octová. Protože máte obyčejný ocet doma určitě také, byl by hřích nevyužít ho na maximum, co myslíte? Smíchaný s vodou dokáže opravdové zázraky. Jaké konkrétní?

Účinné čistidlo

Tekutina s lehce štiplavou vůní perfektně umyje aktovky z umělé hmoty, drahokamy, pozlacené kovy, rámy obrazů, kachličky, chromové části nábytku, umyvadla i vany. Zároveň si poradí se skvrnami od bláta, čaje, kávy, ořechů, červené řepy, mléka, mořidel, rzi, inkoustu, krve a trávy.

Odstraňovač zápachu

Možná to zní prapodivně, ale je to tak. Octová voda vyžene zápach z ledničky, kterého se těžko zbavuje. Kromě toho umí zneškodnit odér ze spáleného mléka a „provoní“ staré nádobí. Bonus navíc? Hodí se jako prostředek proti zápachu z bot.

Funkční leštidlo

Lámete si hlavu tím, jak oživit kožený nábytek? Přetřete ho octovým roztokem a problém je vyřešen. Stejným způsobem lze dát „do pucu“ i zašlé barvy koberců - rázem budou jako nové! A když už budete v uklízecí ráži, použijte ho i na lakované parkety. Docílíte lesku, za který by se nemusel stydět ani blesk!

Nepřítel hmyzu

Vodný roztok octa výrazně tiší bolesti po bodnutí včely, vosy a dalšího hmyzu, který na vás s příchodem vyšších teplot začne bez výčitek útočit. Kromě toho pomáhá likvidovat moly, kteří odmítají dobrovolně opustit váš šatník.

Kuchyňský zlepšovák

Už jste někdy slyšeli o tom, že pár kapek octa ve vodě zabraňuje prasknutí slupek brambor a vajec při vaření? To je fígl, viďte? Navíc udržuje čerstvost masa a „nedovolí“ zčernání ovoce a zeleniny.

Kosmetická vychytávka

Trápí vás lámavé nehty, které jsou slabé jako papír? Namáčejte je do octové vody a jejich stav se rázem zlepší. Octový roztok pomáhá i proti nevzhlednému červenání nosu.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat