Prostreno.cz

Olej, káva nebo rtěnka. Jak odstranit běžné skvrny na oblečení

Kdo by to neznal - ve spěchu se stane ledacos, polijete se kávou či vínem a vaše oblíbená halenka či košile je zničená. Přesto to nemusíte hned vzdávat, máme pro vás několik tipů, jak odstranit ty nejběžnější skvrny, aniž byste poškodili své oblíbené módní kousky.

Jak tedy se skvrnami zatočit?

Od oleje

Olej či jakákoli jiná mastnota nemusí znamenat konec pro vaše oblečení. S touhle skvrnou si poradí obyčejná křída. Jednoduše ji nadrťte na prášek a ten vetřete do skvrny, nechte několik minut působit a pak oblečení vyperte v pračce. Křída pomáhá tuk absorbovat a ten se pak snáz vypere.

Od deodorantu

Pokud se vám stane nehoda s deodorantem, skvrnu ihned vysušte papírovými ubrousky - nijak ji netřete, jen přikládejte ubrousek a jemně vysušte skvrnu, poté oblečení vyperte.

Od kávy

S kávou si poradí obyčejná jedlá soda. Smíchejte ji s vodou, až vznikne hutná pasta. Tou potřete skvrnu, nechte několik minut působit a poté rovnou do pračky. Soda si poradí i se zašlými hrnečky od kávy či čaje. Stačí ji nasypat na mycí houbičku a hrnečky snadno vydrbete. Budou jako nové.

Od rtěnky

Se skvrnou od rtěnky si poradí líh. Stačí namočit vatový tampónek do lihu a jemně přiložit na skvrnu (opět netřete, jen opakovaně přikládejte, použijte vždy čistý vatový tampon dokud skvrna nezmizí). Poté můžete oblečení dát s klidem do pračky.

Od tuku

Tuky, jako je například sádlo, odstraníte za pomoci coly a jedlé sody. Skvrnu posypte sodou a polijte limonádou, obě složky spolu začnou pěnit a poté oblečení může rovnou do pračky.

Od potu

Žluté skvrny na bílém oblečení dokáží pěkně potrápit, ale než ho vyhodíte, dejte mu ještě šanci. Smíchejte čerstvou citronovou šťávu s vodou v poměru 1 : 1 a aplikujte na skvrny od potu. Nechte působit několik minut a poté šup do pračky.

Od inkoustu

Ani skvrna od inkoustu už vás nedostane, stačí jednoduše poškozené oblečení namočit přes noc do mléka a ráno rovnou do pračky. I když se to zdá divné, mléko opravdu pomůže odstranit inkoustové skvrny.

Od červeného vína

Tenhle trik už jistě znáte, a pokud ne, tak ho prozradíme i vám. Skvrnu od vína stačí jednoduše posypat obyčejnou kuchyňskou solí. Nechte působit několik minut a poté oblečení normálně vyperte.

Od krve

Skvrny od krve se nejlépe čistí dokud jsou ještě čerstvé - čím dřív, tím je větší pravděpodobnost, že skvrnu beze stop odstraníte. Na skvrnu od krve aplikujte 3% roztok peroxidu vodíku a poté opláchněte vodou. Můžete 2-3krát opakovat a poté oblečení vyperte.

Od trávy

Na skvrny od trávy jsou specialisté děti, tak až vám příště přijde ratolest s koleny na kalhotách od trávy, nezoufejte, ještě to půjde zachránit. Na čerstvé skvrny platí ocet, skvrnu jednoduše pokapejte octem a nechte působit. Na zaschlé skvrny od trávy, smíchejte ocet s jedlou sodou, vzniklou pastu aplikujte na skvrnu a nechte působit. Poté oblečení normálně vyperte.

Od make-upu

Skvrny od líčidel a make upu odstraníte obyčejnou pěnou na holení. Nevěříte? Tak to příště vyzkoušejte. Na skvrnu aplikujte pěnu na holení a v ruce promněte, poté opláchněte vodou. Podle potřeby opakujte, dokud skvrna nezmizí.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat