Prostreno.cz

Jak poznat, že už je vhodný čas na zahradničení?

V Česku se stalo trendem, že vánoční výzdoba se o obchodech objevuje o dva měsíce dřív, to samé platí i pro Velikonoce a jarní zboží. Markety lákají k nákupům osiva, sazenic, zemin a mulčovacích kůr. Říkáte si, zda ještě není brzy? Jak se vůbec pozná, že je vhodný čas k zahradničení?

Pro zahradničení je nutné znát oblastní a místní podnebí. Jak to? Jde o výrazné rozdíly, pokud se jedná o průměrné srážky a teploty. Na klimatických podmínkách bývá hlavně závislý příchod jara, stejně jako první mrazíky.

V podstatě platí, že začátek sezony, čili nástup teplejších měsíců, se liší podle oblastí až o čtyři týdny, což vysvětluje, proč v okolí Trutnova lidé ještě ani nepřemýšlí nad jarní výzdobou, natož výsadbou, zatímco v Pohořelicích u Brna se paní Bartáčková rozhoduje pro založení bylinkové zahrádky. Taky teď právě uvažujete, jestli je či není ten správný čas?

Mám či nemám?

I když počasí, tedy momentální podmínky teploty a dešťových srážek vysílané v televizi jsou jistou pomůckou, patří pouze k jedné z forem nápovědy. Vždy je lepší sledovat místní klima a osobně pozorovat, jak se příroda probouzí. Užitečný je venkovní maximo-minimální teploměr, ze kterého lze odečítat i předchozí nejvyšší a nejnižší dosažené teploty.

Vzorec pro vodu: 1-1-1

Je ovšem důležité, kam se takový teploměr dá. Za ideální se považuje zastíněné místo ve výšce maximálně dvou metrů. Hodí se i jednoduchý měřič dešťových srážek, kdy jeden milimetr napršené vody odpovídá jednomu litru vody, který spadl na jeden metr čtvereční půdy.

Hra na agenty. Data nejen pro příští rok

Osvědčuje se i větrný praporek nebo cokoli, co odhaduje směr větru a jeho síly. K pozorování místního podnebí si pořiďte taky tlakoměr sledující změny tlaku a vzduchu. Některé účelové a zároveň designové mohou ozdobit váš interiér. Vždyť kdo říkal, že tlakoměry musí být jen venku? Měříte, sledujete, zapisujete si, ale máte pocit, že jaro stále nikde?

Klima se dá trochu přechytračit skleníkem, pařeništěm či fóliovníkem. V nouzi pomůže i kryt z fólie. Tak se nebojte zatlouct pár kolíků do zeminy, vytvořit bariéru třeba i z netkané textilie a nedat zimě už žádnou šanci. Vždy však respektujte, co příroda sděluje, a snažte se pochopit, že nemůžete pěstovat všechno, co byste chtěli.

Hlavní záměr? Přizpůsobte se

Pro drsnější podmínky se hodí vůči zimě odolnější druhy a odrůdy, vlhčí oblasti si vyloženě říkají o výsadbu odrůd, které nejsou náchylné k plísním a houbovým chorobám. Na místech, kde zaprší jen sporadicky, tedy ty, jež trpí suchem, buďte také obezřetní. Z výsadby rostlin s většími potřebami na vláhu byste mohli být zklamaní.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat