Prostreno.cz

Jak vylepšit omáčky: Tyhle triky si zamilujete

Už dvě hodiny „otročíte“ v kuchyni u sporáku a stále se vám nezdá chuť právě připravované omáčky? Nebojte se změn a sáhněte po ingrediencích, které ji pozvednou na vyšší úroveň. Tyhle jsou obyčejné, přesto dokáží divy!

Máslo, ocet, banán, žloutek, koření a překvapivě i čokoláda – to jsou vaši spojenci, když je třeba z mdlého pokrmu vykouzlit učiněnou specialitu. Kam s nimi, abyste byli s výsledkem naprosto spokojení? Zde je manuál omáčkové polepšovny!

Bešamelová omáčka

Vrhli jste se na tradiční specialitu francouzské kuchyně, ale pořád to nějak není ono? Dobrá rada nad zlato… Ještě před povařením přimíchejte do mléka bobkový list, pár kuliček pepře, případně dva hřebíčky. A hned to bude jiná liga!

Holandská omáčka

Hodí se k rybám, mořským plodům a řidší verze i k zelenině, což jistě víte. Možná ale neznáte fígl, jak ji více zjemnit. Tajemství je lžíce najemno nakrájených bylinek dle vaší fantazie a trocha octa.

Rajská, koprová, houbová

I malý oříšek másla zařídí velkou změnu. Přidejte ho do hotové omáčky - těsně před servírováním. Čím více ho tam dáte, tím bude výsledek jemnější a chutnější. Přesvědčíte se?

Kari omáčka

Někdo to rád exotické. Vy také? Pak se vám jistě bude hodit zahušťovací zlepšovák. Zapomeňte na mouku a škrob, místo toho použijte rozmačkaný banán. Pokud se kari omáčku chystáte podávat ke kuřecímu či vepřovému, zakápněte ji ananasovou šťávou. Odměnou vám bude netradiční vůně.

Rajská omáčka

Zrovna jste dokončili ochutnávku a překvapila vás nevýraznost? Žádný problém. Povařte v hrnci ještě jedno oloupané a nakrájené jablko. Změny docílíte i tehdy, když použijete špetku skořicového cukru.

Omáčka k pečeni

Sos, který zůstal na pekáči po přípravě masa, je lahodný sám o sobě. Ale přesto ho můžete skvěle využít. Jak? Rozpusťte v něm kousek hořké čokolády! Tmavé omáčky perfektně okoření i mletá káva.

Smetanová omáčka

Co si budeme povídat, tohle je kalorická bomba, které se jen stěží odolává! Abyste trochu zmírnili váhové následky, smetanu ke šlehání nahraďte tou na vaření. Když do omáčky navíc zašleháte žloutek, bude krásně hladká, lesklá a jemná.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat