Prostreno.cz

Krizovky v kuchyni. Jak si poradit, když žlukne máslo a bílek nejde šlehat

Přesolená polévka, hrudky v omáčce a ztvrdlý sýr. Máte „den blbec“? Nezoufejte, nějaká ta „katastrofa“ se přece občas přihodí každému. Naštěstí je zde unikátní manuál pro řešení takových situací. Chcete ho znát?

Záchrana každé hospodyňky? Staré babské rady! Mezi nimi se najdou informace, které mají cenu zlata. Co že se vám to stalo?

Přesolená polévka

Nechali jste se při dochucování trochu unést? Nevadí. Přidejte dva vaječné bílky a je po starosti. Ztuhlý bílek totiž pohltí většinu soli. Stejně funguje i pár kousků oloupaného jablka, které krátce povařte a pak je z polévky jednoduše vyndejte. Z téhle šlamastyky vás však vytáhne i brambora.

Žluklé máslo

I když to vypadá všelijak, nic není ztraceno. Máslo rozpusťte, a jakmile zpění, přidejte k němu opečenou kůrku chleba.

Hrudky v omáčce

Nejdříve vám poradíme, jak tomu předcházet. Aby se hrudky netvořily, mouku na zahuštění zadělávejte vždy samostatně, ve studené vodě. Teď už ale pozdě bycha honit, takže povolejte do akce robota a hmotu rozmixujte dohladka, nebo propasírujte přes sítko.

Stávkující bílek

Pokud se nedaří vaječný bílek ušlehat podle představ, napravit se to dá tím, že přidáte špetku soli a lžičku vody. Pak už to půjde samo!

Prskající olej

Začne-li olej na pánvi prskat a manipulace s ním je „životu nebezpečná“, urychleně do něj přihoďte pár dřevěných párátek nebo špetku soli. Kdyby docházelo k připalování, vyřeší to několik koleček syrové mrkve.

Řídká šlehačka

I ona si postavila hlavu a odmítá se přetransformovat do pevného stavu? Zakápněte ji citronovou šťávou a oslaďte až na konec, moučkovým nebo vanilkovým cukrem. Šlehačka ztuhne i v případě, když do ní místo obyčejného cukru přimícháte ten želírovací.

Zatvrdlý sýr

Nevyčítejte si, že jste zapomněli nakoupit nové zásoby. I ze staršího kousku se dá vyčarovat zdánlivě čerstvý. Tvrdý sýr krásně změkne, ponoříte-li ho do na chvíli do studeného mléka.

Dochází tvaroh

Jak ho jednoduše nastavit? Teď se něčeho podržte – strouhanými vařenými bramborami! Množství samozřejmě přibude a chuť bude o poznání jemnější. Jen to zkuste!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat