Prostreno.cz

Jarní úklid: Nezapomeňte na lednici a mrazák

Při velkém jarním úklidu jistě nezapomínáte na všelijaké kouty a horní police. Ale co vaše lednice a mrazák? I ty si zaslouží velký úklid. Navíc je dobré před začátkem nové sezony pořádně probrat mrazák a udělat v něm místo na dobroty ze zahrádky.

Pravidelným čištěním lednice a mrazáku vytváříte zdravé a bezpečné prostředí pro skladování potravin. Kromě vnitřku nezapomeňte také udržovat čisté i vnější části - prodloužíte celkouvou životnost spotřebiče.

1. Ochrana povrchů

Lednici dobře umyjte zvenku. Pokud na je v místě, kde na spotřebič často působí pára a vlhkost, ošetřete povrch silikonovou leštěnkou. Díky tomu předejdete rezivění a poškození povrchu. Gumové těsnění po umytí ještě ošetřete glycerinem, který naneste hadříkem a dobře otřete, v části spojů rámu a dvířek, čímž prodlužujete životnost pryže a zároveň vaše lednice bude dobře těsnit.

2. Oprava škrábanců

Škrábance na dveřích lednice a mrazáku jednoduše zamalujte. Nejdříve místo omyjte saponátem a do sucha vytřete hadříkem, poté použijte běžnou emailovou barvu a škrábance zatřete.

3. Odstranění pachů

Stálý zápach ve spotřebiči odstraníte jednoduše s pomocí práškové jedlé sody. Připravte si roztok z jednoho litru vody a jedé polévkové lžíce sody. Dobře promíchejte a pomocí haříku celou lednici či mrazák vytřete.

4. Účinné odmrazování

Vyložení ručníkem

Než začnete seškrabávat led ze stran mrazáku, položte si na dno starý ručník. Ušetříte si spoustu času a práce, ručník totiž vsákne všechnu přebytečnou vodu a led nebude lítat po celé kuchyni.

Zapojte vysavač

Tohle platí jen v případě, že máte vysavač na vodu, který zvládne i mokré nečistoty. S jeho pomocí vysajte všechny zbytky ledu i vodu.

Fén a horká voda

Pokud na odmrazení spěcháte, máme pro vás dva tipy, jak celý proces urychlit. Můžete použít jednoduše horkou vodu, kterou dáte do misky a zavřete do mrazáku. Vodu stačí jen průběžně měnit a za chvilku je hotovo. Nebo můžete použít jednoduše obyčejný fén na vlasy. Ale pozor, nedávejte rozhodně teplotu na maximum, volte střední chod a fénem přejíždějte po celé ploše mrazáku, ať nezahříváte jedno místo příliš.

5. Kontrola teploty

Když už máte všechno hotové a zapojíte zase spotřebič zpět do zásuvky, máme pro vás ještě poslední úkol. Až se lednice a mrazák nachladí, zkontrolujte obyčejným teploměrem teplotu uvnitř spotřebičů. Tím si ohlídáte nejen funkčnost a kvalitu skladovaných potravin, ale také spotřebu energií. V lednici by mělo být okolo 5 °C, v nejchladnějším místě 1 °C. V mrazáku by se teplota měla pohybovat od -18 °C níže.






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Zdravý chia pudink s borůvkami

5min
(1 hlasů)

Fitness palačinky

15min
(1 hlasů)

Domácí granola

30min
(2 hlasů)
Více tipů

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba