Prostreno.cz

Jarní úklid: Nezapomeňte na lednici a mrazák

Při velkém jarním úklidu jistě nezapomínáte na všelijaké kouty a horní police. Ale co vaše lednice a mrazák? I ty si zaslouží velký úklid. Navíc je dobré před začátkem nové sezony pořádně probrat mrazák a udělat v něm místo na dobroty ze zahrádky.

Pravidelným čištěním lednice a mrazáku vytváříte zdravé a bezpečné prostředí pro skladování potravin. Kromě vnitřku nezapomeňte také udržovat čisté i vnější části - prodloužíte celkouvou životnost spotřebiče.

1. Ochrana povrchů

Lednici dobře umyjte zvenku. Pokud na je v místě, kde na spotřebič často působí pára a vlhkost, ošetřete povrch silikonovou leštěnkou. Díky tomu předejdete rezivění a poškození povrchu. Gumové těsnění po umytí ještě ošetřete glycerinem, který naneste hadříkem a dobře otřete, v části spojů rámu a dvířek, čímž prodlužujete životnost pryže a zároveň vaše lednice bude dobře těsnit.

2. Oprava škrábanců

Škrábance na dveřích lednice a mrazáku jednoduše zamalujte. Nejdříve místo omyjte saponátem a do sucha vytřete hadříkem, poté použijte běžnou emailovou barvu a škrábance zatřete.

3. Odstranění pachů

Stálý zápach ve spotřebiči odstraníte jednoduše s pomocí práškové jedlé sody. Připravte si roztok z jednoho litru vody a jedé polévkové lžíce sody. Dobře promíchejte a pomocí haříku celou lednici či mrazák vytřete.

4. Účinné odmrazování

Vyložení ručníkem

Než začnete seškrabávat led ze stran mrazáku, položte si na dno starý ručník. Ušetříte si spoustu času a práce, ručník totiž vsákne všechnu přebytečnou vodu a led nebude lítat po celé kuchyni.

Zapojte vysavač

Tohle platí jen v případě, že máte vysavač na vodu, který zvládne i mokré nečistoty. S jeho pomocí vysajte všechny zbytky ledu i vodu.

Fén a horká voda

Pokud na odmrazení spěcháte, máme pro vás dva tipy, jak celý proces urychlit. Můžete použít jednoduše horkou vodu, kterou dáte do misky a zavřete do mrazáku. Vodu stačí jen průběžně měnit a za chvilku je hotovo. Nebo můžete použít jednoduše obyčejný fén na vlasy. Ale pozor, nedávejte rozhodně teplotu na maximum, volte střední chod a fénem přejíždějte po celé ploše mrazáku, ať nezahříváte jedno místo příliš.

5. Kontrola teploty

Když už máte všechno hotové a zapojíte zase spotřebič zpět do zásuvky, máme pro vás ještě poslední úkol. Až se lednice a mrazák nachladí, zkontrolujte obyčejným teploměrem teplotu uvnitř spotřebičů. Tím si ohlídáte nejen funkčnost a kvalitu skladovaných potravin, ale také spotřebu energií. V lednici by mělo být okolo 5 °C, v nejchladnějším místě 1 °C. V mrazáku by se teplota měla pohybovat od -18 °C níže.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat