Prostreno.cz

Nezlobte včely. Mohou si vás zapamatovat, varují vědci

Když kolem létá dotěrný živočich, málokdo nemá tendence bránit se stočenými novinami. Zvlášť v případě, že útočník disponuje žihadlem a neváhá ho použít! Jenže s tímhle pozor, jak jednou naštvete včelu, váš obličej je v úlu na černé listině…

Umí zvířata rozpoznat tváře? Třeba u psa či kočky by asi nikoho nenapadlo o tom pochybovat. Ovšem jakmile dojde řeč na hmyz, zní tato otázka poněkud šíleně. Přesto se optický specialista Adrian Dyer působící na univerzitě Cambridge rozhodl tuto situaci prověřit. A zjistil fakta, která jsou překvapivá ve všech směrech!

Měli bychom se bát?

Odborník se držel faktu, že včely mají schopnost pamatovat si jednotlivé druhy květů i to, kde přesně se nacházejí. Proto se hluboce zamyslel nad tím, zda se jejich „pamatovák“ náhodou nevztahuje i na jiné objekty. Napadl ho vcelku zajímavý nápad, jak to zjistit - včelám ukazoval podobizny několika lidí.

Pokud nějaká zavítala k jednotlivému snímku častěji, odměnil ji cukerným roztokem. Opakování pokusu přispělo k tomu, že bzučivý hmyz se naučil navštěvovat určité portréty ve větší míře. A to i přes to, že fotografie byly různě přesouvány. Pak přišel čas s výzkumem trochu pokročit a zkusit to i bez odměn.

Pozor, jste v hledáčku

Bystré včelky však létaly „obdivovat“ konkrétní lidské tváře i tehdy, když jim výzkumný tým odepřel jejich oblíbený roztok! Také teď v panice počítáte, s kolika „výrobci medu“ jste se v minulosti dostali do křížku? Budiž vám útěchou, že tváře se jim v paměti udrží pouze dva dny. Pak jste prý mimo nebezpečí a není se čeho obávat.

„Tato studie ukazuje, že včely jsou mnohem chytřejší, než si doposud lidstvo myslelo,“ komentuje studii neurolog Michael Tarr z univerzity Brown sídlící na Rhodu Islandu, který se na výzkumu podílel. Odborník celou záležitost uzavírá s tím, že pro tento druh hmyzu je lidský obličej jen značně podivným květem a na tom funguje princip rozpoznávání.

A teď ruku na srdce, uklidnilo vás to? Možná není od věci být v tomhle směru trochu opatrnější a zbraně ve formě stočených novin nechat raději u ledu. Člověk nikdy neví…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat