Prostreno.cz

Být skvělou hostitelkou není žádná věda

Pokud se člověk odhodlá pozvat si k sobě domů hosty, v koutku duše vždy touží zazářit jako výborný hostitel, u kterého se návštěva bude cítit „jako doma“. Co všechno je nutné brát v potaz, aby se z příjemného večera nestala jedna velká katastrofa?

K ohromení příchozích máte v rukávu všechny trumfy – výborné pohoštění, dokonale uklizený byt, vzorné domácí mazlíčky i jiskrnou konverzaci. Někdy však stačí alergie na jídlo některého strávníka či špatný zasedací pořádek a stejně vám to bude houby platné. Jak zajistit hladký průběh?

Při pozvání buďte konkrétní

Slušnost a ohleduplnost vyžaduje zvát hosty alespoň týden předem. Všem dejte přesné instrukce ohledně času. Předejdete tak situaci, že vás návštěva zastihne v nevhodnou dobu – s natáčkami na hlavě a uprostřed kuchyně, ve které to po vašich kulinářských kouzlech vypadá jako boji.

Uvažte praktické možnosti

Pokud se jedná o společnou večeři, otevřete dveře svého domova jen tolika lidem, kolik se jich pohodlně vejde ke stolu. Nespoléhejte na to, že se to bude řešit operativně a v krajním případě se donese skládací stolička ze sklepa. Všichni do jednoho musejí mít stejný komfort!

Naplánujte menu na míru

Člověk nikdy neví – a náhoda je blbec. Proto se zeptejte předem, zda pozvaní hosté netrpí alergiemi nebo nemají nějaké konkrétní požadavky na stravování. Asi si umíte představit zklamání vegetariána, kterému hrdě naservírujete biftek. Nebo rozpaky abstinenta, když mu nabídnete sklenku vína – i když je to váš nejlepší a dlouho schraňovaný archivní kousek. Přinejmenším to bude trochu trapné.

Nehrajte si na seznamku

Další důležité pravidlo – nesnažte se tmelit vztahy mezi lidmi, o nichž víte, že se nemají rádi. Ať už chcete dát dohromady Pavla s Evou nebo docílit usmíření mezi Jirkou a Tomášem. Návštěva není psychoterapeutické sezení ani rande naslepo! Proto také „znepřátelené“ jedince neusazujte vedle sebe. Čistě pro jistotu…

Držte se při zemi

Nezapomínejte na to, že večírek byste si měli užít hlavně vy sami. Není lepší, když se u vás sejde pár lidí v přátelské a pohodové atmosféře, než když uspořádáte opulentní hostinu pro dvacet lidí? Neklaďte si tedy přehnané cíle, ze kterých budete akorát ve stresu…





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat