Prostreno.cz

Zubní pasta funguje také jako odlakovač a univerzální čistič

Poškrábané, zašlé, zatuchlé i zamlžené věci. Není třeba je vyhazovat! Mnoho nehod totiž vyřeší obyčejná zubní pasta za pár korun. Kde všude s ní můžete čarovat?

Historie zubní pasty je poměrně barvitá. První zmínky o ní pochází z Egypta, a to ze 4. století př. n. l. Tehdy se skládala ze soli, pepře, mátových listů a květů kosatce. To by ještě šlo. Traduje se, že Římané používali zubní pastu, jejíž hlavní složkou byla lidská moč. Proč? Protože obsahuje amoniak, tedy velmi účinnou látku pro bělení zubů. To už je naštěstí dávno pryč. Současné pasty jsou napěchované jinými příměsmi, které jsou, jen tak mimochodem, účinné v mnoha ohledech. Kam a na co můžete zubní pastu dát?

Na boty

Trocha zubní pasta udělá úžasnou práci na kožených botách. Stačí nanést ji na odřené plochy a otřít vlhkým hadříkem. Kůže bude vypadat jako nová. Podobně to funguje i u gumové části tenisek. Pasta ji vybělí a vyčistí. Na pomoc si můžete vzít malý kartáček (například na nehty).

Na klavír

Hrajete na klavír a leze vám na nervy, že klávesy vypadají zašle? Vyčistěte je zubní pastou a kartáčkem na zuby. Funguje to u starých klavírů stejně dobře jako u těch moderních. Nezapomeňte setřít vlhkým hadrem!

Na žehličku

Jemné abrazivní složky v obyčejné pastě se hodí pro renovaci starého železa. Naneste pastu na svoji žehličku, vydrhněte hadříkem a opláchněte čistou vodou.

Na diamantový prsten

Ne každý si může dovolit nosit diamantový prsten. Těm šťastným, kteří nějaký ten kousek vlastní, se bude hodit následující rada. Na starý kartáček naneste oříšek zubní pasty a vydrhněte svůj diamantový poklad. Bude se lesknout jako nový. A funguje to i u stříbra!

Do kojenecké lahve

Maminky malých dětí vědí, že je těžké ubránit se nepříjemnému, někdy až skoro zatuchlému zápachu z kojeneckých lahví. Toho vás zbaví opět pasta. Ta totiž v mžiku odstraní veškerý nelibý zápach. Stačí ji dát dovnitř lahve, napustit vodou a použít kartáč. Poté pochopitelně důkladně opláchněte. Postup aplikujte i na zašlé termosky.

Na brýle

Lyžování, potápění, řezání dřeví? Je jedno, jakou aktivitu vykonáváte, zamlžené brýle jsou nepříjemné vždycky. Proto je před akcí potřete pastou a opláchněte. Podobného efektu dosáhnete i u zrcadla v koupelně.

Na pochromované věci

Chrom zubní pastu přímo miluje. Zvyšuje totiž jeho lesk, tak na to myslete, až budete gruntovat byt. Třeba taková dřezová baterie bude po jejím použití jako nová! A co železo? I to může s pomocí pasty obnovit svou zašlou slávu.

Na nehty

Sáhnete do své kosmetické taštičky a zjistíte, že vám došel odlakovač. Kdo by to neznal? Použijte pastu. Vetřete ji do nehtů a zbavíte se nejen laku, ale vaše nehty také získají zářivý lesk.

Na CD a DVD

Je vám líto, že se poškrábalo vaše oblíbené cédéčko? Potřete ho pastou, setřete přebytky a zasuňte ho zpět do přehrávače. Uvidíte, co se stane.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Uzená polévka

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat