Prostreno.cz

Krájecí prkénko. Kdy se hodí dřevěné, skleněné nebo plastové

V aktuálně nabízených krájecích prkénkách aby se čert vyznal! Ty moderní lákají na atraktivní, nevšední vzhled, ale co praktičnost? Který materiál je z hlediska údržby bezproblémový?

Krájecí prkénko je něco jako pravá ruka kuchaře – hned po noži. Které je nejužitečnější? Názory se různí, vždy je však nutné přihlédnout ke vkusu, ceně i velikosti. Z čeho se dá vybírat?

Skleněná krása

Káva, citron, nápisy „home“ či například „nejlepší kuchař“. Skleněná prkénka jsou líbivá a výrobci označovaná jako extrémně odolná právě díky tvrzenému sklu. Ve skutečnosti jejich křehkost hraje proti nim, i když se perfektně udržují a hodí se k servírování – a pochopitelně nemění strukturu. Ostří nožů se na nich však otupuje! Cena od 99 do 599 korun.

Silikonová prkénka a krájecí desky

Jedná se o jakousi skladnou možnost klasického prkénka, která má, ostatně jako všechno, svá pro a proti. Krájení je žádoucí, sekání už ne. Co už výrobci neřeknou, je fakt, že v praxi na nich zůstávají rýhy po noži. (Když už se tak stane, je rýha v porovnání s dřevěnými prkénky užší.) Také nepatří do myčky nádobí.

Na druhou stranu jsou skladná, takže kdekoli, kde by se nedalo uložit například dřevěné prkénko, se tohle stoprocentně vejde. Navíc funguje i jako „přenašeč“ nakrájených kousků z linky na pánev. Stačí jen ohnout a nasypat vše potřebné do hrnce. Praktičnost tedy za jedna! Cena od 96 do 550 korun.

Plastová rovná se praktická?

Nepřejímají pachy, snadno se čistí a zpravidla patří k těm nejlevnějším. To jsou plastová krájecí prkénka, o nichž vědci z Wisconsinské univerzity překvapivě tvrdí, že na nich přežívají bakterie. Nejsou kompatibilní s vysokými teplotami. Nechat na nich stát horký hrnec tedy není ideální, do myčky však mohou. Cena 65 až 150 korun.

Dřevěná klasika s vůní

Dřevo patří ke klasikám, které se nikdy neomrzí. Po namočení dřevěného prkénka však dochází k jistým procesům, které mění strukturu dřeva. Rýhy po noži jsou znatelnější a hůře se vymývají, dochází k přejímání pachů a vsakování šťáv. Za ideální jsou považována prkénka dubová, oblíbená jsou i ta z olivovníkového dřeva či bambusová, která mají antibakteriální vlastnosti (jsou tudíž vhodná na krájení masa). Dřevěná prkénka se hodí na servírování sýrů či pečiva, ovšem nesmí se dávat do myčky. Cena 100 korun až několik tisíc (podle velikosti).

Mramorový design

Patří k luxusnějšímu zboží. Velkou výhodou je nenasákavost materiálu, naopak nevýhodou přílišná tvrdost, která při dlouhodobém používání prkénka tupí ostří. Cena 550 až 1500 korun. Tak co, který kousek jste si vybrali?

Ukazuje se, že za každých okolností je dobré mít sadu prkének, alespoň tři velikosti – a rozlišovat tak, na kterých se krájí maso, zelenina, sýry a tak dále.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat