Vzhledem k tomu, že ceny potravin jsou vyšší než kdy dříve, chápeme, že výše vašeho účtu v supermarketu může být větším problémem než to, zda jsou zdravé. Je však možné se postarat o obojí.
Nejspíš v poslední době tápete, jak si vybrat zdravé potraviny, které vás nezruinují a zároveň jsou aspoň trochu výživné. Je nutné dělat velké kompromisy? Snad ani ne, stačí, když se v obchodě stanete vybíravějšími zákazníky.
Porce ovoce a zeleniny denně
Do doporučovaných 5 porcí ovoce a zeleniny denně můžete zařadit jakékoli čerstvé ovoce a zeleninu (kromě brambor, sladkých brambor a plantainů, které představují škrobové sacharidy). Vyplatí se hledat speciální nabídky a slevové akce. (Mražené ovoce a zelenina se také započítávají, a dokonce mohou být i levnější. Zároveň pomáhají předcházet plýtvání.) Co se týče konzerv, mějte na paměti, že „výhodné“ řady konzervovaných potravin někdy obsahují přidaný cukr a sůl. Proto vždy zkontrolujte etiketu.
Protein za rozumnou cenu
Rostlinné bílkoviny – jako fazole, čočka a tofu – jsou obecně nejlevnějším způsobem, jak získat bílkoviny. A mají nižší obsah nasycených tuků než maso. Pakliže jste vyloženě „masový typ“, extra libové mleté maso patří k těm nejlepším, nicméně stojí více. Nejlevnější mleté maso obsahuje přibližně čtyřikrát více nezdravých (nasycených) tuků ve srovnání s extra libovým. Také platí, že kuřecí kousky s kůží a kostmi jsou levnější než kuřecí kousky bez kůže a kostí.
Přidání zdravých sacharidů
Celozrnné verze chleba, těstovin nebo rýže nemusí být nutně dražší než bílé verze. Pomohou udržet váš trávicí systém zdravý a bývají sytější. Vedle nešlápnete ani u ovesné kaše. V případě, že si ji nebudete chtít dělat, zkuste ovesné vločky namočené přes noc (stačí je namočit přes noc do vody, nízkotučného mléka nebo rostlinného mléka, přimíchat špetku skořice a trochu ovoce).
Levné a zdravé svačinky
Jestli máte každý den tři výživná a vyvážená jídla, možná zjistíte, že svačiny nepotřebujete. Pokud jsou ale svačiny součástí vašeho jídelníčku (nebo jídelníčku vaší rodiny), zkuste si vybrat ovoce (banány a jablka nevyžadují žádnou přípravu), obyčejný nízkotučný jogurt a nesolené ořechy, které zasytí a jsou výživnější.
Předcházení plýtvání
Odhaduje se, že pětina až čtvrtina potravin, které kupujeme, se vyplýtvá. Přitom sepsání jídelníčku a jeho plánování nemusí být složité. Díky němu se vyhnete nákupu jídla, které by jinak skončilo v koši.
Energeticky úsporné vaření
Mikrovlnné trouby a tlakové hrnce představují energeticky nejúčinnější způsoby vaření, takže vám mohou ušetřit peníze. Používáte-li troubu, lze snížit náklady na energii na pokrm vařením po dávkách. Rybu či maso podávejte se zeleninou pečenou vedle a s domácími bramborovými klínky (taktéž pečenými v troubě).
Zdroje: https://www.bhf.org.uk/informationsupport/heart-matters-magazine/nutrition/eat-well-on-a-budget, https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/eating-healthy-on-a-budget
Sledujte nás na sociálních sítích: