Prostreno.cz

Každá zelenina potřebuje jinou péči. Vyvarujte se častých omylů

Je tu léto, čas zeleninových salátků, grilovaných cibulek, lilků a rajčátek. Už se vám sbíhají sliny na všechny ty vegetariánské dobroty z vlastní zahrádky? Tak hlavně se k té zelenině chovejte tak, aby vám mohla předat všechno, co v ní je!

Češi jsou zahrádkáři a pěstitelé. Tenhle skvělý koníček přináší ovoce. Nebo snad zeleninu? Tu taky! Škoda jen, že když přijde na talíř, už se k ní mnozí neumí „postavit“. Co většina lidí dělá špatně? Vyvarujte se těchto omylů!

Nedopusťte prodlevy

Jednou z největších chyb, kterých se lidé na zelenině dopouštějí, je jakási přehnaná zbrklost. Také si nakrájíte rajčata, okurky, natrháte salát, to všechno dáte do lednice nebo necháte na kuchyňské lince a za hodinu či dvě se k tomu vrátíte? Špatné je to ze dvou důvodů

Zaprvé, křehkost a svěžest salátů se ztratí. Dojde k zavadnutí, což je okem viditelné. Zadruhé, zelenina obsahuje vitaminy skupiny B a C, které se snadno okysličují kyslíkem ze vzduchu. Proto zeleninu na přípravu pokrmů krájejte a strouhejte až na poslední chvíli. Salát trhejte na kousky. Zeleninu k přípravě salátu ihned smíchejte se zálivkou a ihned podávejte.

Neochuzujte se o podstatnou část

Zelenina se nenamáčí, jen oplachuje. Proč? Když jí dopřejete lázeň, vylouhujete z ní nejen bílkoviny, ale i cukry, nerostné soli a ve vodě rozpustné vitaminy (například vitaminy skupiny B a C). Jiná věc nastává, pokud bojujete se změnou barvy u bílých druhů zeleniny (květák či celer). Pak se vyplácí zeleninu na chvíli namočit do vody okyselené octem nebo citronovou šťávou.

Solte

Sůl zadržuje vodu v organismu, a proto si na její denní limit dáváte pozor? Děláte dobře, ale co se týče zeleniny, tak k ní sůl patří. Dodá jí chuť, ale taky zabrání vyluhování vápníku. Špetka by tedy v žádném salátu neměla chybět!

Dbejte na vlhkost před smažením

Máte-li v úmyslu usmažit si například bramborové řízečky, či nějakou svoji oblíbenou zeleninu obalenou v těstíčku, mějte na paměti, že zelenina nesmí být vlhká. V opačném případě vám obal sjede dřív, než rozpálíte pánev. Ale co s tím, když dbáte na hygienu? Na omytí myslete předem a nechte zeleninu přirozeně uschnout, nebo jí pouze otřete.

Nevařte příliš dlouho

„Do bezvědomí“. Tak někteří přední kuchaři označují proces, kdy se zelenina nechá vařit zbytečně dlouho. Tuto chybu už nikdy nedělejte. Zeleninu vkládejte do osolené vody, rychle ji přiveďte k varu a dále vařte mírným varem pod pokličkou. Tak předejdete ztrátě vitamínu C a nerostných látek.

Přidávejte tuk

Je skvělé, že si držíte linii a připravujete si zeleninová jídla, ovšem každá porce by měla obsahovat i trochu toho tuku, a to kvůli skupině vitaminů rozpustných právě v tucích (A, D, E, K). Pokud například olivový olej, trošku smetany či majonézy do svých jídel nedáváte, ochuzujete se o velmi důležitý benefit. Pakliže zeleninu dusíte, část tuku přidávejte před tímto procesem, zbytek až po dušení. Udržíte tím provitamin A.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat