Prostreno.cz

Správné skladování oleje v kuchyni

Olivový, řepkový nebo slunečnicový, ať už máte doma jakýkoli olej, možná tomu nebudete věřit, ale i oleje podléhají datu spotřeby. Dokonce někdy se zkazí dříve, než vyprší stanovené datum na obale. Ptáte se proč? Pokud vám už někdy olej někdy zežlukl, s největší pravděpodobností byla chybka na vaší straně a to ve špatném skladování.

Například olivový a řepkový olej jsou vynikajícími zdroji zdravých tuků a antioxidantů, byla by velká škoda je zničit. Mezi nejzdravější oleje patří ty s označením panenské, extra panenské a za studena lisové. V těchto olejích se nacházejí ty nejcennější živiny pro naše tělo a také nejsou zrovna ty nejlevnější. Pokud chcete, aby i váš olej zůstal co nejdéle čerstvý a výživný, chraňte ho především před těmito čtyřmi vlivy.

Světlo

Všimněte si, že dražší kvalitní oleje se prodávají povětšinou v tmavých obalech, protože průhledný obal a světlo oleji nijak na kráse nepřidá, ba naopak mu uškodí. Pokud jste někdy zavítali například do Řecka či slunné Itálie jistě jste szaregistrovali, že tito odborníci na olivový olej ho uchovávají v keramických nádobách, do kterých se žádné světlo jen tak nedostane. Ideálně proto případně zakoupený olej v průhledné nádobě přelijte, postačí i temná skleněná nádoba.

Teplo

Olej by měl být uchován nejlépe v chladu a temnu, takovým ideálním prostředí je spíž nebo dobře umístěná skříňka na chladnějším místě vaší kuchyně. Olej můžete uchovávat i v lednici, avšak některé oleje při nízké teplotě zhoustnou či se zakalí. Ale po pár minutách v pokojové teplotě se vrátí vše do normálu. Pokud kupujete větší balení, můžete si část odlít do připravené lahvičky pro rychlé použití a zbytek uložit pěkně do chladu.

Vzduch

Olej by neměl být v přímém kontaktu s kyslíkem, takže při výběru vhodné nádobky zkontrolujte i kvalitní těsnicí uzávěr. Nezaměřujte se jen na vzhled nádobky, ale hlavně na kvalitu. Proudění kyslíku, může urychlit žluknutí a také se do oleje mohou dostávat jemné prachové částice.

Stáří

I když svému oleji vytvoříte ty nejlepší podmínky, tak nezapomeňte, že se doporučuje olej spotřebovat do tří měsíců od otevření. Během této doby se v oleji nachází nejvíce živin a hlavně zůstává zachována chuť. Déle skladované oleje můžete doma využít i jinak než ke kulinářským zážitkům.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat