Prostreno.cz

Důmyslné využití čajových sáčků

V sychravém počasí se teplý čaj vyloženě nabízí. Taky vyhazujete nepotřebné sáčky? Děláte velkou chybu! Čaje mají antioxidační, protizánětlivé, adstringentní a antibiotické vlastnosti. Ale věděli jste, že tím jejich výhody nekončí? Vlhké čajové sáčky se dají použít pro kosmetické účely. Nevěříte?

S čím vším vám obyčejné čajové sáčky pomohou?

Léčí akné

Použité sáčky zeleného čaje pomáhají chránit a krášlit pokožku mnoha způsoby. Ve skutečnosti jsou jednou z nejlepších domácích prostředků pro zmírnění akné. Katechiny v zeleném čaji mají antibakteriální vlastnosti, jež bojují proti bakteriím způsobujícím akné, což potvrdila i studie z roku 2009 publikovaná v časopise Journal of Drugs in Dermatology. Věc je tedy jasná.

Poté, co si vychutnáte svůj zelený čaj, umístěte čajový sáček přímo na postiženou kůži a nechte působit 5 až 10 minut. Opláchněte pokožku studenou vodou a provádějte dvakrát denně.

Bojují proti stárnutí

Zelený čaj má anti-aging a antioxidační vlastnosti, které pomáhají zlepšit strukturu pokožky a její pružnost. Dokonce se hovoří i o tom, že zpomalují stárnutí pokožky, tedy pozitivně působí na skvrny a vrásky. Studie z roku 2003, kterou provedla Medical College of Georgia, dokonce vypovídá o tom, že zelený čaj pomáhá pokožku omladit a může být použit k léčbě kožních onemocnění a ran.

Důkladně vymačkejte obsah dvou použitých sáčků zeleného čaje do misky. Přidejte 1 až 2 čajové lžičky syrového medu a trochu citrónové šťávy. Aplikujte na oblast obličeje a krku. Nechte působit 5 až 10 minut, poté opláchněte vlažnou vodou. Tuto masku použijte jednou nebo dvakrát týdně. Akorát pozor, maska nemusí být vhodná pro osoby s citlivou pokožkou.

Odstraňují špatný dech

Antiseptické a antibakteriální vlastnosti zelených čajů pomáhají bojovat s breberkami v ústech, které způsobují špatný dech.

I výsledky studie z roku 2014 zveřejněné v Mezinárodním žurnálu ústní a maxilofaciální chirurgie vypovídají o tom, že vyplachování úst zeleným čajem je velmi přínosné. Proto do šálku horké vody ponořte 2 až 3 již použité čajové sáčky (v podstatě tak uděláte slabý čaj), nechte 15 minut odpočívat, vyndejte a vodu nechte vychladnout. Poté přidejte několik kapek oleje z čajovníku tee trea. Používejte jako ústní vodu (2krát denně).

Dodávají lesk vlasům

Sáčky zeleného nebo černého čaje mohou dodat lesk suchým a matným vlasům. Antioxidanty v čaji totiž podporují růst vlasů a zabraňují častým problémům, jako je suchá pokožka hlavy a lupy. Jako v předchozím případě ponořte 2 nebo 3 již použité čajové sáčky do 2 šálků horké vody a nechte vychladnout. Vlasy umyjte šamponem a slabý čaj použijte jako finální oplach. Masírujte pokožku hlavy po dobu 5 minut, pak opláchněte čistou vodou a vlasy nechte uschnout. Kúru provádějte 2krát týdně. A na co dalšího se čajové sáčky hodí?

  • Uklidňují podrážděné oči. (Stačí jakékoli čajové sáčky vychladit a přiložit na 15 minut.)
  • Působí proti svědění a bolesti. (Zelený či heřmánkový čaj mírní spáleniny a ulevuje od nepříjemných pocitů.)
  • Léči infekce nehtů. (Na postižené nehty přiložte studené čajové sáčky.)




Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat