Prostreno.cz

Jak se zbavit alkoholového dechu po vydařeném večírku

Pravděpodobně všichni víme, jaká jsou opilcova rána – smutná a bolestivá. Pokud „opici“ můžete dospat, máte vyhráno, ale co když jste nuceni vyrazit mezi lidi? Neděste je svým hrozivým dechem!

Nepříjemný a trapný alkoholový dech otravuje okolí. Některé těkavé molekuly v ústech vedou k halitóze nebo špatnému dechu, odhalily výsledky studie z roku 2013 zveřejněné v časopise Journal of Natural Science, Biology and Medicine. Zkrátka a dobře, alkohol je jedna taková těkavá molekula, která může způsobit, že váš dech neskutečně špatně smrdí. A není divu.

Alkohol není snadno stravitelný, protože ho tělo vidí jako toxin. Je metabolizován játry, ale játra pracují rychlostí, která zpracovává pouze jeden nápoj za hodinu. Díky tomuto pomalému procesu se alkohol hromadí ve vaší krvi a tělních tkáních, včetně plic. To způsobuje onen pověstný alkoholový odér, kvůli kterému vás ostatní považují „za stále ještě opilé“. Zde jsou některé způsoby, jak se tohoto problému zbavit.

Jezte a pijte – cokoli

Chcete-li snížit závažnost alkoholového dechu, musíte jíst něco před nebo během pití (ještě na večírku). Žvýkání potravin stimuluje produkci slin a potraviny ve vašem žaludku pomáhají absorbovat alkohol. Zároveň se osvědčuje prokládat alkoholické nápoje čistou vodou. Drinky totiž způsobují, že se vaše ústa vysušují vinou diuretického účinku. V suchých ústech se však zápachové bakterie množí mnohem rychleji. Myslete tedy na to, že spolu s čistou vodou je také výhodná voda citronová. A co když tohle všechno prošvihnete?

Vsaďte na černou kávu

Jednoduchým trikem, který „maskuje“ přítomnost alkoholu, je konzumace pár šálků silné černé kávy. Za prvé, káva bojuje proti ospalosti, což je důležité, pokud se musíte zúčastnit důležitého setkání. Za druhé, sloučeniny v kávě „přebijí“ alkoholový dech. Tři až čtyři šálky černé kávy vypité v pravidelných intervalech vás mohou zachránit od trapasu… Jen se ujistěte, že káva je opravdu černá!

Důkladně si vyčistěte zuby

Dobrá péče o ústní dutinu je nezbytná pro udržení čerstvého dechu. Pomůže zničit bakterie způsobující zápach v ústech. Uvědomte si však, že toto řešení je vždy krátkodobé, neboť po vyčištění úst se neeliminuje zápach alkoholu pocházející z vašeho žaludku, krku a kůže.

Po vyčištění kartáčkem nezapomeňte na nit. Potravinové částice, které jsou zředěné alkoholem, často uvíznou mezi zuby. To může dech ještě zhoršovat.

Žvýkejte bylinky

Silné vůně bylin, jako je rozmarýn, petržel, máta nebo estragon také mohou pomoci. Tyto byliny jsou známé díky svým deodorizačním vlastnostem, které odstraňují nepříjemný zápach z úst a žaludku. Proto jednoduše žvýkejte několik čerstvých lístků bylinek. Nebo je přidejte do salátu.

Pokud vám je tato rada proti srsti, vsaďte aspoň na mátovou žvýkačku. Ta stimuluje produkci slin, která napomáhá vypláchnutí kyselin, bakterií a částic, které způsobují zápach.

Vložte si do úst česnek

Silně vonící složka, jakou česnek bezpochyby je, může alkoholický dech zmírnit. Ve skutečnosti je vůně česneku tak silná, že se jí dá jen stěží bránit. Pokud je to možné, žvýkejte stroužek syrového česneku, nebo si připravte silnou polévku.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat