Prostreno.cz

Léčit se dá i alkoholem. Především pivem, vínem a slivovicí

Bolí vás žlučník a nechcete se ládovat prášky? Skočte si na jedno točené. Jestli máte potíže s revmatismem, dopřejte si sklenku kvalitního vína. A pokud vás trápí rýma, tenhle problém vyřeší slivovice!

Že alkohol je metla lidstva? No, jak se to vezme. Pokud se „užívá“ v rozumné míře, může být lidskému organismu prospěšný při léčení mnoha zdravotních komplikací. Teoreticky vzato, vždyť se to takhle dělá už pěkných pár let. Jakým neduhům alkohol zatne tipec?

Pivo, na kašel i močové kameny

Na úsloví, že „kudy teče, tudy léčí“, opravdu něco bude. Tekutý chléb skutečně obsahuje výživné látky, vitaminy a minerály. I když to lékaři neslyší rádi, chmelový mok zdraví prostě svědčí. Pít se musí samozřejmě s mírou a zde je ta míra jasně daná – ženy by si měly dopřát maximálně dvě třetinky a muži dva půllitry denně. Díky obsahu sodíku a draslíku pivo chrání před odvodněním, působí jako prevence močových kamenů, mírní překyselení žaludku, ulevuje od bolestí žlučníku a pročišťuje ledviny. Připravit se z něj dá dokonce účinný prostředek na kašel. Jak?

Půl litru světlého piva přiveďte k varu a smíchejte se čtyřmi lžičkami hroznového cukru. Odstavte z ohně, nechte lehce zchladnout a ještě teplé popíjejte. Nutno dodat, že plný litr piva obsahuje 400 až 600 kalorií, což je poněkud odvrácená strana léčby.

Víno, prevence žaludečních vředů

Na téma prospěšnosti vína se už provedlo tolik studií a výzkumů, že to snad ani nelze spočítat. Odborníci se totiž dlouho přou o to, jaká „dávka“ je ideální. Když se na to podíváme z jiného úhlu, kvalitní víno obsahuje vzácné stopové prvky a 15 různých vitaminů – tudíž úplné zlo to vážně není.

Vyplatí se vzít si příklad z Francouzů, kteří ho nikdy nepijí na lačný žaludek a mají ve zvyku prokládat ho jídlem. Tamní vědci se domnívají, že jedna sklenka denně výrazně urychluje trávení, podporuje činnost ledvin, vylučuje z těla odpadní látky a prospívá srdečnímu svalu tím, že uvolňuje krevní oběh. Když se prý dvě deci vypijí ještě před obědem, pomáhá to proti revmatismu. Pokud jde o bublinky, sklenka šampaňského se zase hodí při nevolnosti.

Slivovice

Zdravotní „štamprlička“ po ránu se užívala v dobách minulých zcela běžně. Pálenka ze švestek má pozitivní vliv na rozšíření cév, ale přijde k duhu také při nachlazení a chřipce. Obklady ze slivovice tlumí bolesti kloubů a zatočí s různými ušními onemocněními. Tekutý lék je generacemi prověřený likvidátor rýmy – pokud se pár kapek nasaje nosem. Sice to pálí jako čert, ale funguje spolehlivě. Čaj se slivovicí ochucený půlkou citronu si zase poradí se začínající chřipkou či zimnicí.

No vida, alkohol je tedy zlý pán, ale moc dobrý sluha! Když dojde na věc a hlavně se to s ním nepřehání, ve štychu vás rozhodně nenechá.





Celkem 1 komentářů

Marian Š.
12.11.2020

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat