Prostreno.cz

Citron oceníte i jinde v domácnosti

Na citrony nedáme jak v létě ani v zimě dopustit. Jsou oblíbenou přísadou do osvěžujících limonád, i do teplého čaje. A pokud vám kousek citronu zbyde, třeba odříznutý konec, tak ho můžete ještě efektivně využít v domácnosti. Citronová šťáva i kůra se prostě neztratí.

Citron nabízí několik účinných látek, první výhodou je jeho kyselost, které se jen tak bakterie neubrání a druhou jsou obsažené oleje ve slupce, které jsou doprovázeny příjemnou vůní. Tyhle triky musíte vyzkoušet.

Vyčistí a provoní mikrovlnku

Mikrovlnka zrovna nepatří ke spotřebičům, které pravidelně uklízíme, zřejmě i z toho důvodu, že nás nebaví drhnout napálené zbytky jídla. Práci vám může ulehčit i obyčejný citron. Kyselá povaha citronů funguje jako silný odstraňovač skvrn a mastnoty, navíc citron příjemně provoní vaši mikrovlnku.

Použití je více než snadné, vezměte vhodnou misku do mikrovlnky, naplňte ji do ¾ vodou a přidejte 1 až 2 lžíce citronové šťávy. Misku vložte do mikrovlnné trouby a zapněte ji na 3 až 5 minut, po vypnutí troubu neotvírejte dalších 5 až 10 minut. Nakonec mikrovlnku otevřete a pomocí hadříku či papírové utěrky trouby vytřete dočista a sucha.

Rýže se nebude lepit

Vaření rýže dokáže pěkně potrápit, často bývá lepivá a také může mírně změnit barvu a není už tak jasně bílá, jak jste si představovali. I na tohle zabere citronová šťáva. Příště až budete vařit rýži, přidejte do ní i 1 lžíci citronové šťávy, rýže tak získá perfektní strukturu, žádné lepení a zůstane krásně bílá. Nemějte žádné obavy z kyselé chuti, po uvaření citron vůbec neucítíte.

Odstraní vodní kámen

Proč kupovat drahé čisticí prostředky například do rychlovarných konvic všude, kde vás trápí vodní kámen pomůže citron. Do rychlovarné konvice uřízněte 3 silnější plátky citronu, dolejte destilovanou vodou až do „maximální kapacity vody“. Přiveďte vodu k varu a poté ji nechte vychladnout, vylijte a konvici dostatečně vymyjte, opakujte dle potřeby.

Pracovní deska i dřez budou stále čisté

Je důležité udržet pracovní desku v čistotě, protože s ní přicházejí do styku veškeré potraviny při přípravě jídla. Citron odstraní všechny skvrny a dokonce eliminuje bakterie a pachy. Stačí jen plátkem citronu či zbylou citronovou kůrou otřít celou desku, pokud potřebujete odstranit odolnější skvrny, posypte je hrubou solí a za pomoci citronu skvrny vyčistěte. I nerezový dřev a nerezová odkládací plocha se po použití citronu bude blýskat jako nová a hlavně bakterie v tomto vlhkém prostředí nemají žádnou šanci.

Na dlaždičky i vanu

Stejně jako v předchozím bodě můžete využít kombinaci citronu a soli ve vaší koupelně, citron díky své kyselosti eliminuje bakterie a povrch se bude krásně lesknout, zatímco sůl působí abrazivně jako kupovaná písek. Pokud máte starší koupelnu a chcete vrátit zašlým dlaždičkám život, smíchejte jedlou sodu a citronovou šťávu, vzniklou kašičkou vydrhněte obložení a nechte několik minut působit, poté znovu vodou omyjte. Obě tyty složky mají bělicí účinky, takže když to párkrát zopakujte, tak vaše koupelna bude jako nová.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat