Prostreno.cz

Jak donutit děti k pravidelné konzumaci mrkve

Mrkev je odjakživa spojována se zdravím očí. Dospělí to chápou, ale vysvětlete něco takového malému dítěti, které ji odmítá! Třeba pomůže menší lest – recept na křupavou a sladkou glazovanou mrkvičku!

Glazovaná mrkev s medem, neboli samostatné jídlo plné zdraví, může způsobit, že se vaše ústa vyplní slinami. Snad nejen vám… Není totiž neobvyklé, že mnoho dětí nesnáší zeleninu, z čehož je nejeden rodič doslova „na větvi“ – právem.

Mrkev totiž obsahuje betakaroten, který je důležitý pro udržení očí ve zdravém stavu. Vitamin A (coby antioxidant) je schopný chránit oči před volnými radikály, takže preventivě působí proti očním problémům od rozostřeného vidění po slepotu.

Přírodní lék za pár korun

Vzhledem k množství obsahu vitaminu C mrkev zároveň pomáhá podporovat imunitní systém, tedy aspoň v případě, když je konzumována pravidelně. (Pochopitelně, že pokud je imunitní systém silný, je snazší chránit se před choroboplodnými bakteriemi a viry, které mohou napáchat spoustu škody.)

Málokdo ví, že stejně jako banány, i mrkev patří k vynikajícím zdrojům draslíku. Není žádným tajemstvím, že uvedený minerál je schopen udržet v lati vysoký krevní tlak, a to hned z několika důvodů.  Umožňuje roztahovat krevní cévy a pomáhá odstraňovat přebytečnou vodu z organismu. V každé dávce mrkve je také spousta vlákniny, a proto začlenění této kořenové zeleniny do stravy pomáhá předcházet zácpě.  Lékaři dokonce říkají, že pravidelná konzumace mrkve a jiných druhů ovoce a zeleniny s vysokým obsahem vlákniny může snížit riziko rakoviny tlustého střeva.

V hlavní roli med a sladká chuť

Bez dalšího protahování tedy sobě i dětem připravte jeden báječný recept. Potřebujete 8 mrkví střední velikosti, 1/4 šálku surového, organického medu, 3 až 5 polévkových lžic extra panenského olivového oleje, sůl a mletý černý pepř podle chuti (a s přihlédnutím k přítomnosti dítěte).

Troubu předehřejte na 175 °C. Mrkve důkladně opláchněte a odstraňte veškeré nečistoty. (Loupání není nutné, pokud je zelenina čistá. Kromě toho tenhle „peeeling“ odstraňuje mnoho živin.) Mrkve nakrájejte dle libosti – třeba na kolečka. Dejte na pekáč a zastříkněte olivovým olejem. Ujistěte se, že jsou jím „políbené“ úplně všechny kousky.

Poté je polijte medem, trochu osolte a opepřete. Lahodnou mrkvičku pečte v troubě asi 40 až 45 minut (do změknutí). Chvilku nechte vychladnout a poté přeneste na talíř, na kterém můžete z koleček vytvořit třeba stonožku. Různé postavičky a hravá forma servírování obecně pomáhá dětem v konzumaci dosud neoblíbených pokrmů. To se však může změnit…





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat