Prostreno.cz

Svěží vánoční stromeček udrží aspirin nebo cukr

Nechcete se už před silvestrem dívat na „unavené“ větve a spadané hromádky jehličí? Tak samozřejmě, tohle do sváteční atmosféry vůbec nezapadá. Zkuste do stojánku ke stromku přidat aspirin nebo lžičku cukru. Ovšem i kukuřičný sirup prodlouží jeho životnost!

V České republice se každoročně prodá zhruba milion řezaných stromků. Ze statistik vyplývá, že tuzemáci mají nejraději jedle. Je pravdou, že borovice sice vydrží dlouho, ale má řídké větvičky, smrk zase brzy opadává – a nejen ve vytopené místnosti, což pochopitelně nadělá spoustu nepořádku. Pokud patříte i vy mezi vyznavače živých stromů, jež přinášejí autentickou vůni Vánoc, nemusíte si vůbec vyčítat, že kvůli vám se naše lesy zase o něco ztenčily. Tahle volba je vlastně ekologická. No vážně!

Dekorace z plastu? Nešetrná náhražka

Tvrzení, že umělé jehličnany šetří přírodu, se totiž vůbec nezakládá na pravdě. Tedy alespoň tak to vidí rakouští odborníci působící na Vídeňské univerzitě. Podle nich se vyrábějí z neekologických materiálů, včetně plastu a hliníku, proto se jen obtížně likvidují. Navíc prý výrobní proces a samotná distribuce jediného kusu spotřebuje více kyslíku, než kolik ho vyprodukuje několik stovek živých stromů. Ještě pořád máte výčitky? Zřejmě se teď rozplynuly v kouzelné adventní atmosféře. Když už jsme u toho, jak si ten váš voňavý a ekologický kousek zachová svěžest po celé svátky?

Voda, voda a zase jenom voda

V první řadě byste měli co nejdříve zkrátit spodek kmene o několik centimetrů a umístit strom do vody. Když budete udržovat stále „mokrou základnu“, měl by jehličnan vydržet v kondici přibližně měsíc – tedy takový je závěr americké studie z roku 2010. Obecné pravidlo zní, že běžný strom pohltí 1/4 litru vody na každé 2,54 centimetru svého obvodu. Takže ještě dřív, než vypukne „akce zdobení“, bude pobyt v chladu a ve stále plném kbelíku naprosto ideální. Pak také můžete použít tajné přísady, které si s trvanlivostí hodně rozumí…

Kukuřice s cukrem? Tak to by šlo

Jakmile bude vánoční dekorace ve stojánku, nespoléhejte jen na vodu. Stejně jako u květin ve váze lze strom udržet déle čerstvý pomocí obyčejného aspirinu, lžičkou kukuřičného sirupu či trochy cukru. Při optimálním udržování vláhy se tak z přírodní krásy můžete radovat mnohem déle, než jen do svátku Tří králů…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat