Prostreno.cz

Chyby, které možná děláte při nabíjení mobilního telefonu

Nabíjíte jako „o život“, ale i tak váš mobil často hlásí, že byste měli okamžitě vyhledat zástrčku, protože „mele z posledního“? Možná si životnost baterie nevědomky zkracujete sami. I manipulace s nabíječkou má totiž svá pravidla!

Nechcete riskovat, že vám uprostřed dne v mobilu „dojde šťáva“, proto aparát necháváte nabíjet celou noc až do rána? Tak to je špatně. Jsou však i další chyby, kterých se mnoho uživatelů mobilních telefonů dopouští. Jistá americká společnost vyrábějící lithiové baterie sestavila seznam těch nejtrestuhodnějších. Budou vám znít povědomě?

Čekáte do plného nabití. To byste ale neměli

Znáte to, „píchnete“ nabíječku do přístroje, a dokud se na displeji neobjeví informace o tom, že aparát je „naládovaný“ proudem na 100 %, k zástrčce se ani nepřiblížíte. Jste to celí vy? Jdete na to úplně špatně. O lithium-iontových bateriích se dá říct jen to, že jim nedělají dobře extrémy. Kapacitu jim snižuje nejen nabíjení „na maximum“, ale také to, když je necháváte vybít skoro do „umření“. Podle oborníků by se plnění baterie mělo provádět několikrát denně a v kratších intervalech.

Nedáváte pozor na teplotu

Asi málokdo přemýšlí nad tím, jestli mobilu není teplo, nebo naopak zima – vždyť přece jen je to pouhý stroj, tak nač nějaké ohledy? A to je přesně ono. Nabíjet by se totiž mělo při mírné a pokojové teplotě. Necháte-li akumulátor v horku, jeho kapacitě to dvakrát nepřidá. A podobné je to i s tím, když byste baterii dobíjeli při nízkých teplotách. Tudy cesta nevede! Pozor na častý kolující mýtus, který tvrdí, že dosluhující baterka po vložení do igelitu a chvilkovém pobytu v mrazáku zase „ožije“. Ani to nezkoušejte, neboť jediný výsledek, který by to přineslo, je výprava do obchodu pro náhradu. A když už jsme u toho…

Úplně nová baterie. Jak s ní zacházet?

Nechceme vás zbytečně strašit, ale pořádnou chybu jste udělali možná už při prvním zapnutí svého nového smartphonu. Teď s tím sice nic nezmůžete, ale berte to jako ponaučení pro příště. Kdysi se telefony a dnes již nepoužívané baterie po uvedení do provozu skutečně měly několikrát za sebou nabít a vybít, jenže toto pravidlo už dávno neplatí. S nástupem lithiových akumulátorů již není takový iniciační proces vůbec nutný. Při prvním použití je vhodné baterii zcela doplnit, poté ji vyjmout z nabíječky, hodinu počkat, a pak ji na několik minut opět připojit. Tím to hasne!





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat