Prostreno.cz

Manipulace s mikrovlnnou troubou. Co i vy děláte špatně

Každý ví, že byste do mikrovlnné trouby neměli dávat kov. Ale existují i jiné, méně známé věci, které by běžný uživatel vůči rozšířenému domácímu spotřebiči měl dodržovat. Vyhýbáte se třeba vkládání papírových sáčků?

První mikrovlnná trouba byla vyvinuta v USA koncem 40. let 20. století. Od té doby si bez ní mnozí lidé nedokážou život ani představit. Tepelná úprava potravin tímto způsobem (a dokonce i některé recepty uzpůsobené přímo pobytu pod elektromagnetickým zářením) dělají radost milionům lidí. Ovšem buďme objektivní, na druhé straně stojí ti, kteří říkají, že mikrovlnka je zlo. Pokud si to nemyslíte, a používáte ji poměrně pravidelně, měli byste vědět, jak s ní zacházet. Neděláte náhodou nějakou z těchto chyb?

Provoz naprázdno

Běh mikrovlnné trouby bez obsahu uvnitř může tento spotřebič poškodit, nebo dokonce způsobit požár. Během ohřívání nebo rozmrazování dochází k nejrůznějším závadám, například zkratu na trafu či poruše ventilátoru s následným přehřátím magnetronu. Své o tom ví třeba chatař na Přerovsku, který si v roce 2006 dal do mikrovlnky kuře – na 10 minut. Když se po deseti minutách vrátil, chata byla v plamenech.

Papírové sáčky

Oblíbený popcorn připravený v mikrovlnné troubě? Pro někoho báječná pochoutka! Jenže papírové sáčky mohou uvolňovat hořlavé toxiny –pokud jsou pochopitelně vloženy do mikrovlnné trouby. Riziko požáru tak stoupá.

Hliníková nebo cínová fólie

Do mikrovlnné trouby není doporučeno vkládat kovové nádoby. Proč? Kovy mikrovlnné záření odrážejí. Klidně se tak může stát, že se volné elektrony na povrchu kovového předmětu rozkmitají a vznikne elektrický výboj. Vítej, katastrofo!

Plast

Často se stává, že do mikrovlnky vložíte plastovou misku. Ta se při delším „grilování“ pod palbou elektromagnetických vln může začít tavit. Stačí, když trouba jede na plný výkon a vy na její provoz zapomenete. Vždy se ujistěte, že nádobí, které vkládáte dovnitř, je s mikrovlnnou troubou kompatibilní. Obecně se řiďte tím, že plast se v mikrovlnce deformuje a zároveň uvolňuje toxiny.

Rozmrazování masa

Je těžké posoudit, jak dobře se teplo rovnoměrně rozšiřuje přes maso v závislosti na jeho tloušťce. Bakterie však mohou růst a šířit se, když je tento proces nerovnoměrný. Odborníci na výživu se proto přiklánějí k verzi, že nejlepší a pozvolné rozmrazování masa se pojí s lednicí.

Boxy na jogurt nebo máslo

Tyto nádoby nejsou schopny zvládnout vysokou teplotu vaší mikrovlnné trouby. Mohou také uvolňovat chemikálie do jídla. Tak dobrou chuť!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat