Prostreno.cz

Na špinavé spáry pomůže jedlá soda

Využíváte při úklidu bělidlo? Pozor na to, odborníci před jeho nežádoucími účinky varují! Vyzkoušejte na údržbu dlaždic i spárů raději osvědčené domácí prostředky, které máte po ruce. Z nich následky nekoukají!

Snad nic kuchyni a koupelně neubírá na atraktivitě víc, než zašlé dlaždice a znečištěné spáry. Ovšem pozor, jejich nepřitažlivý vzhled není to jediné, co by člověka mělo znepokojovat. Toto prostředí je přímo ideální pro množení bakterií a plísní, ze kterých plynou nemalá zdravotní rizika. Obvykle spáry a dlaždice čistíte bělidlem? Je pravda, že je to asi jeden z nejčastěji používaných prostředků. Ovšem rozhodně ne ten nejšetrnější. Ve skutečnosti představuje pořádnou hrozbu!

Čistidlo s účinky, které rozhodně nežádáte

Tak jistě, bělicí přípravek si se škodlivými zárodky hravě poradí a je neuvěřitelně efektivní při odstraňování nečistot i skvrn z oblečení. Jenže všechna tato pozitiva převažuje jedno velké negativum. Jeho časté používání je spojeno s nežádoucími účinky, neboť vdechování výparů této kapaliny dráždí oči i dýchací systém. Ale situace je ještě mnohem horší, jak naznačuje studie z roku 2015, jež byla zveřejněna v magazínu zaměřeném na ekologické lékařství. Jste připraveni na šokující pravdu?

Její závěry sdělují, že bělidlo využívané k úklidu zvyšuje pravděpodobnost dětských respiračních onemocnění. Děti, které žijí v domácnostech, kde se pravidelně „bělí“, mají podle vědců o 20 % vyšší riziko chřipky a o 30 % vyšší riziko chronické tonzilitidy (zánět lymfoepiteliální tkáně hltanu). Čím toxické bělidlo nahradit? To je otázka, kterou jste si pravděpodobně právě teď položili i vy. Dobrá zpráva je, že možností je víc. Díky čemu dlaždice i spáry pořádně „prokouknou“?

Jedlá soda. Pomocník za pár kaček

Pro efektivní a zdravotně šetrné odstranění vodních skvrn i kamene, je jedlá soda se svým abrazivním účinkem nanejvýše vhodná. Stačí navlhčená houbička a trocha prášku. Také pár minut práce, ve finále oplach teplou vodou a máte hotovo.

Ocet, povinná výbava

Pokud jde o čisticí prostředky, patří obyčejný ocet na seznam těch nejvšestrannějších. Jeho složení brání růstu plísní i bakterií, proto byste na něj při úklidu neměli zapomínat. Smíchejte stejné množství octa a vody v rozprašovači, poté roztokem postříkejte dlaždice, spáry i všechna zákoutí. Po chvilce působení dílo dokonejte kartáčkem či houbičkou.

Obyčejná sůl s neobyčejnými výsledky

Sůl likviduje jednobuněčné organismy – a vůbec se s nimi nepáře. Navlhčete nejprve místo, které chcete očistit, a následně ho posypte solí. Čím déle bude chlorid sodný účinkovat, tím lépe. Na extra odolné nečistoty bude platit celonoční působení. Ráno stačí plochu omýt vodou.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat