Prostreno.cz

Úklid domácnosti funguje i jako terapie. Které rady ctít

Psychologové se shodují, že úklid domácnosti může fungovat jako účinná terapie. Stačí, když si ho zpříjemníte – třeba s pomocí sluchátek a hudby. Práce vám také půjde od ruky lépe, pokud budete dodržovat několik efektivních postupů. Díky nim se váš domov bude blýskat čistotou o něco déle!

V čistém domově se žije lépe. Působí harmoničtěji a vzdušněji. Nemáte na něco takového čas? Třeba jste si jen neosvojili ty správné návyky! Vezměte to znovu od začátku!

Využijte úložné prostory

Každá věc má své místo. Knihy patří do knihovny, ručníky do regálu. Čím méně věcí v bytě (respektive na očích), tím větší pořádek. Nakupte krabice, skříně, dostatečně využijte všechny již dostupné úložné prostory. Velmi se osvědčují i papírové krabice, které působí jako vkusný doplněk každého bytu. Řiďte se pravidlem, že věc, která nepatří nikam, a vy v podstatě nevíte, co si s ní počít, patří do koše.

Neskladujte

Obrázky dětí, které byly namalovány před dvaceti lety? Kojící podprsenka, kterou již nikdy nevyužijete? Pryč s tím! To, co jste na sobě neměli za celý jeden rok, věnujte na charitu. Podobně si počínejte i u věcí zašlých, rozbitých a jinak poškozených. Opravdu máte čas a prostředky na jejich opravu? Sáhněte si do svědomí!

Buďte sami sobě bachařem

Taková malá inventura, dejme tomu provedená jednou za tři měsíce až půl roku, se považuje za velmi účinnou strategii. Ony se totiž všechny ty věci hromadí strašně rády, takže neuškodí, když jim v pravidelných intervalech „přistřihnete“ křídla. Zase vás děsí hromada papírů v pracovně, návštěva se pozastavuje nad množstvím vámi nasbíraných hrnků? Nekompromisně se zbavte všeho, co nepoužíváte a na co jen sedá prach. Datum domácí „kontroly“ si klidně zapište i do kalendáře!

Zaměřte se na dvojníky

Dvě trička, která jsou si nápadně podobná? Nachlup stejné lívanečníky, z nichž jeden jste nikdy nepoužili? Neskladujte „dvojníky“, nepotřebujete to. Vystavte je na inzerci, ještě za ně něco dostanete a obohatíte rodinný rozpočet.

Každý den něco seberte nebo ukliďte

Drobky na koberci, pokapané prostírání, plný koš. Věci, které uvidíte po příchodu z práce, řešte pokud možno ihned. Nebo pověřte někoho z rodiny, ať vám s nimi pomůže. Zabráníte tak nahromadění povinností a případné nechuti uklízet o víkendu. Ušetříte si tím spoustu problémů!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat