Prostreno.cz

Čistá okna pomocí babských rad

Můžete umýt okna kvalitně za pár minut? Že ne? Když si na pomoc přizvete vanilkový pudink, staré punčocháče, černý čaj nebo kopřivový šampon, půjde to opravdu jako po másle. Hodit se vám ale bude i rukavice. Na co?

Při pohledu z okna to možná ještě tak nevypadá, ale jaro se pomalu blíží. Co to znamená? Opět přichází čas velkého úklidu, kdy se povléká, větrá, cídí a leští. Už předem se děsíte mytí oken, protože to je „disciplína“, kterou bytostně nenávidíte? Vyzkoušejte babské rady, díky kterým na okenním parapetu strávíte podstatě méně času. A když už budete v tom uklízení, co takhle oprášit i žaluzie? S těmito triky vám to půjde hezky od ruky!

Lesk jako blesk. S tím pomůže kopřiva

Máte doma kopřivový čaj? I tenhle výluh vám pomůže umýt okna snadno a rychle. V opačném případě krásně poslouží i kopřivový šampon. Stačí přibližně jednu deci přimíchat do kbelíku vlažné vody a dát se do práce. Všimnete-li si šmouh, ty zase potřete použitým pytlíkem černého čaje.

Okna jako nová? Použijte puding

Čistá okna jsou vizitkou každé hospodyňky. Jenže jak toho docílit? To už je horší. Babičky vždy jednu stranu přetírají vodorovně a druhou zase svisle. Moc dobře vědí, že místa, kde zůstanou šmouhy, budou lépe vidět. Jejich oblíbený čisticí zlepšovák je roztok z pěti litrů vody a jednoho balíčku vanilkového pudinkového prášku. Jakmile se tekutina rozetře po skle, nechá se zaschnout. Pak už jen stačí tabule „přejet“ suchým hadříkem a je hotovo.

Nejlepší hadr? Vyřazené punčocháče

Papírové ubrousky zanechávají „cucky“, utěrka zase vlákna a noviny pro ruce nemáte? To vůbec nevadí. Okenní plochy se dají dokonale vyleštit i s pomocí punčocháčů. No neříkejte, že nějaké starší, které už moc nenosíte, se ve vašem prádelníku nenajdou…

Zamrzlá okna. Co s nimi?

Pokud jste si vybrali na tento druh úklidu vážně špatné počasí, protože okna jsou vlivem nízkých teplot zamrzlá „až hanba“, ani tak nemusíte měnit plány. Umyjte je vlažnou vodou s prostředkem na nádobí, ve které rozpustíte hrst soli – sklo se nebude potit ani namrzat.

Očista rámů. Ani tohle není žádná věda

Dřevěné rámy oken je nutno čistit jemnými prostředky – nejlépe mýdlovým roztokem. Bílé nalakované rámy nechytají po umytí tolik nečistot, když je potřete voskem na parkety. Ty plastové patřičně nablýská zase saponát, na silně znečistěná místa použijte jemný tekutý písek.

Údržba žaluzií. Místo kartáčku zkuste rukavici

Žaluzie se běžně čistí speciálními kartáčky. Je to ale jediný způsob? Naštěstí ne, což je dobrá zpráva, pokud něco takového doma „nevedete“. Žaluzie se dají oprášit i vlněnými či bavlněnými rukavicemi. Jednoduše si je nasaďte a prstem přejíždějte po jednotlivých částech.

Zdroj: www.howtodoit.com, www.kitchenmag.com





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat