Prostreno.cz

Rady, jak po vaření šetrně očistit litinovou pánev

Rádi si připravujete jídlo na litinové pánvi? A znáte triky k její očistě? Potřebovat budete třeba rostlinný olej a papírové utěrky!

Litinovou pánev charakterizuje hlavně snadná údržba, ale nutno říct, že jako taková je ideální pro přípravu steaků, smažení, pečení a dušení. Dobře udržuje teplo, je v podstatě nezničitelná a dá se použít i do trouby. Cena litinové pánve přitom začíná na pětistovce a končí někde na hranici dvou tisíc. O takovou investici je třeba se starat. Jak byste měli postupovat, pokud si na „litince“ ukuchtíte jídlo?

Vlhkost? Nepřítel!

K ruce si připravte tuhý kartáč, čistou látku nebo papírové ručníky, rostlinný olej a jedlou sodu (volitelné). Pánev očistěte hned po použití, zatímco je ještě teplá. Nikdy ji nedávejte do myčky nádobí a ani ji delší dobu neponechávejte v umyvadle, protože by mohlo dojít k rezivění.

Nejprve pánev ručně umyjte horkou vodou a houbou nebo tuhým kartáčem. (Drátěnkám se vyhněte velkým obloukem.) Odstraňte zbytky jídla. Na velmi odolné potraviny použijte pastu vytvořenou z trochy vody a jedlé sody. Velmi se osvědčuje i trik s rozpůleným syrovým bramborem a sodou.

Po důkladném opláchnutí pánve teplou vodou ji důkladně osušte s pomocí hadříku či papírové utěrky. Nebo ji dejte do trouby či na horkou plotýnku, tam se veškerá přebytečná vlhkost odpaří.

Na co slouží rostlinný olej?

V této fázi je vhodné pánev promastit, aby při skladování nerezivěla. K tomu poslouží tenká vrstva rostlinného oleje či rozehřátý oříšek másla. Přebytky se odstraňují papírovou utěrkou. Litinové nádobí je porézní a olej pracuje na vyplnění těchto pórů, čili vytváří hladký a nelepivý povrch, což patří k bonusům navíc.

Po tomto kroku pánev skladujte na suchém místě – ideálně s poklicí. Někdo ještě navíc dovnitř pánve vkládá papírový ručník, aby se případně ihned odsála jakákoli vlhkost vytvořená v okolí. A jaké další tipy se vám budou hodit?

Vařte při nízkých teplotách, aby nedošlo k poškození pánve. Používejte plastové nebo dřevěné kuchyňské náčiní, které zabraňuje poškrábání povrchu. Nikdy nedávejte studenou vodu do horké pánve; může to způsobit prasknutí nebo deformaci pánvičky.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat