Prostreno.cz

Zasaďte si víceleté bylinky. Tyhle už vaši domácnost neopustí

Už vás nebaví každý rok sázet jednoleté bylinky, co takhle zkusit něco trvalejšího. Máme pro vás hned několik bylinek, které to s vámi vydrží déle, než si myslíte, stačí se jen o ně dobře starat. Tyto bylinky oceníte nejen jako dochucení pokrmů, ale zároveň jsou nesmírně zdravé.

Trvalé byliny jsou byliny, které „žijí“ déle než 2 roky, na rozdíl od jednoletých nebo dvouletých rostlin. Některé z nejběžnějších trvalých bylin jsou například bazalka, petržel a koriandr. Většina vytrvalých bylin vzkvétá na jaře a v létě a pak v chladném podzimu a zimě hynou. Pokud se o ně dobře postaráte, mohou se však na jaře vrátit zpět k životu. Tak kterou bylinku si vyberete?

Pažitka

Stará dobrá pažitka neboli šnytlík. Kdo by ji neznal? Tak proč už dávno není i u vás v květináči nebo na zahrádce? Pažitku stačí vysít jen jednou, je to bylinka trvalá, a pokud se o ni budete dobře starat, už vaši domácnost nikdy neopustí. Pažitka se vysévá v březnu a dubnu, tak honem pro semínka! Pažitku můžete přidávat do polévky, salátů, masových pokrmů nebo s ní jen posypat brambory.

Máta

Jedna z nejznámějších trvalých bylin je máta, která má všechny silné protizánětlivé a antioxidační schopnosti. Máta se nejčastěji pěstuje ze sazenic, z oddenků či stonkových řízků. Mátu pěstujte nejlépe v květináči, ráda se rozrůstá a mohla by vám udělat volně v záhonku pěknou neplechu, případně ji i s květináčem či jiným obalem zapusťte do záhonu. Mátu oceníte v osvěžujících limonádách, jako ozdobu dezertů, ale hodí se i k pikantním pokrmům. Má příznivý vliv na náš metabolismus a trávení.

Šalvěj

Šalvěj pochází původem ze Středomoří, ale i u nás se jí na zahrádce nedaří špatně, pokud ji chcete pěstovat venku, vyberte ji slunné stanoviště, na zimu ji nezapomeňte dostatečně chránit a přikryjte bylinku chvojím. Trs má životnost zhruba 5 let, pak se doporučuje výhonky vyměnit. Šalvěj je ve značně populární v italské kuchyni i lidovém léčitelství. V kuchyni ji můžete přidávat do nádivek, k pikantním masovým pokrmům, k divočině, k rybám do pomazánek, dokonce i do sladkých dezertů.

Estragon

Estragon je oblíbená bylinka francouzské kuchyně. Jedná se o přibližně metr vysoký keř, který se ve vaší zahrádce rozhodně neztratí, má rád slunné stanoviště a sušší místa, je náchylný k houbovým chorobám. I když se jedná o mrazuvzdornou bylinku, dlouhotrvající mrazy přežít nemusí, proto je lepší ho na zimu obalit netkanou textilií. Estragon ocení při letní grilování, je vynikající v kombinaci s grilovaným kuřecím masem a rybami, vhodná je též do polévek a omáček. Pro uskladnění si z něj můžete připravit estragonový ocet, který je ve Francii velmi populární.

Rozmarýn

Semena rozmarýnu se vysévají již v březnu, pro představu 1 g obsahuje až 800 ks semínek. Rozmarýn si nejprve předpěstujte doma v teple za oknem, ven ho můžete přendat až v červnu, přece jenom pochází se Středomoří a má rád teplo. Rozmarýn se u nás nejčastěji pěstuje v květináčích či truhlíkách, nesnáší zimu, takže na podzim ho musíte vzít zase domů do tepla. V kuchyni má své nezastupitelné místo pro ochucení masa, pečeně, drůbeže a skopového masa. Přebytečný rozmarýn můžete naložit do oleje i octa, dodá jim jedinečnou chuť.

Citronová tráva

Tohle už je v našich končinách velká exotika, ale přesto si ji můžete vypěstovat i doma ze semínek. Semínka klíčí 10 až 20 dní při teplotě okolo 20 °C, citronové trávě se bude dařit pěkně doma za oknem na slunném místě. Citronová tráva může dorůstat až jeden metr, přes zimu si ji buď můžete nechat doma, nebo ji zazimovat a uchovat ji v chladné tmavé místnosti, s omezením zálivky, až do jara. Citronová tráva je populární přísada polévek a kari, její silnou chuť oceníte i v kombinaci s masem a rybami.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat