Prostreno.cz

Řeřicha setá. Proč ji začít pěstovat ještě dnes?

Že je na zahradničení ještě příliš brzy? Ale kdepak! Vždyť některé byliny lze pěstovat i celoročně. Pokud namítáte, že jste ještě nenakoupili truhlíky a zeminu, v případě řeřichy se obejdete i bez nich. Jak rychle vám vyroste a jaký má vliv na zdraví?

Řeřicha setá (Lepidum sativum) je nejrychleji rostoucí bylina. Nepotřebuje světlo, proto je vhodná k pěstování i v zimních či brzkých jarních měsících. Tedy aktuální záležitost! Její nespornou výhodou je, že vyroste naprosto kdekoli, bez větší péče a úsilí. A že vám přijde k duhu, o tom nepochybujte. Skrývá se v ní totiž spousta vitaminů i minerálů, které lidský organismus potřebuje. Už jsme vás navnadili? Tak hurá na to!

Pozor, začínáme

Pro rychlé pěstování vám postačí vata, menší nádobka, trocha vody a semínka byliny. Postup? Žádná věda. Rozprostřete do nádoby vatu. Nalijte na ni vodu tak, aby byla dostatečně vlhká, ale neplavala. Na tento „substrát“ pak hustě vysévejte řeřichu. Nádobu přetáhněte fólií na potraviny, a tím vaše práce skončila. Bylinka spolehlivě vyklíčí do druhého dne, do dvou dnů budou na stoncích patrné zárodky listů. Teď už není potřeba rostlinu zakrývat, jen nezapomínejte na přísun vláhy. A do týdne můžete sklízet! Jak naložit s úrodou?

Všestranné využití v kuchyni

Ostřejší chuť řeřichy trochu připomíná ředkvičku. Přidat se proto dá do různých pomazánek, salátů, paštik, omáček i majonéz. Může se také tepelně upravovat, ale při vaření bohužel ztrácí většinu vitaminu C, což je strašná škoda. Proč se vyplatí zařadit ji do jídelníčku?

Zdravotní benefity

Řeřicha je prospěšná díky výraznému obsahu zmíněného vitaminu C, betakarotenu, draslíku, vápníku, hořčíku a železa. Podporuje imunitní systém a navíc má detoxikační účinky. Pomáhá při nachlazení i nemocech dýchacích cest, protože je pročišťuje. Umí vyléčit všechny druhy kašle a poradí si s ledvinovým onemocněním. Zároveň povzbuzuje činnost žlučníku a jater, napomáhá trávení, zlepšuje krvetvorbu a působí protizánětlivě. Vidíte, důvodů ke konzumaci není zrovna málo! Už vyrážíte do obchodu pro semínka? Dobře děláte…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat