Prostreno.cz

Levandule vás zbaví nadýmání i komárů

V bylinkových zahrádkách se to levandulí jenom modrá. Opojná vůně, líbivý vzhled a v neposlední řadě i nenáročnost této rostlinky je zkrátka pověstná. Jak její sílu využít proti komárům?

Sušená, nebo třeba ve formě esenciálního oleje. Levandule v jakékoli podobě má schopnost eliminovat nervové vypětí, zmírnit bolest, dezinfikovat pokožku hlavy, zvyšovat krevní oběh a léčit respirační problémy. V létě ji však mnozí oceňují hlavně jako bojovníka proti hmyzu!

Účinný repelent

Vůně levandulového esenciálního oleje je nepříjemná pro mnoho druhů nežádoucích návštěvníků, jako jsou komáři a můry. Aplikujte levandulový olej na pokožku, zabráníte tak nepříjemnému kousnutí. Levanduli použijte i jako repelent proti klíšťatům, který je vhodný k použití jako pro člověka, tak pro zvířata. Stačí smíchat esenciální olej levandule s olejem rozmarýnovým, a to vše naředit bílým octem. V nádobě s rozprašovačem to celé protřepte a před každou návštěvou lesa důkladně postříkejte sebe i svého domácího mazlíčka. Ostatně, i vaše nervy si přijdou na svoje!

Ochranář spánku

Levandulový olej navozuje klidný spánek, a proto se používá jako alternativní léčba nespavosti. Jeho zklidňující silice dělá dobře nervům a působí proti úzkostem, migrénám, bolestem hlavy i emočnímu stresu. Osvěžující vůně odstraňuje nervové vyčerpání a neklid a zároveň zvyšuje duševní aktivitu. Takže, žádná klíšťata a uklidňující spánek. Co si přát víc? Možná ještě bezchybnou pleť!

Doktor přes akné

Podle dermatologů a aromaterapeutů je levandulový esenciální olej jedním z nejužitečnějších olejů při léčbě akné, které se rozhodně netýká jen mladé generace. Olej z levandule zabraňuje bakteriím v růstu, pomáhá regulovat některé nadměrné vylučování mazu hormonální manipulací a může snížit známky zjizvení poté, co se akné začalo léčit. Přidání malého množství levandulového esenciálního oleje do jiných kožních krémů nebo masti může značně zvýšit potenciál pro úlevu a hojení!

Zbavuje bolesti

Levandulový olej je známý jako vynikající lék na různé typy bolesti, včetně těch, které jsou způsobeny bolestivými a napjatými svaly a revmatismem. Pravidelná masáž levandulovým olejem poskytuje úlevu od bolesti v kloubech. Zmíněný olej také stimuluje tok moči, léčí poruchy dýchání, je účinný proti vším, zlepšuje cirkulaci krve, upravuje trávení, zvyšuje odolnost organismu vůči nejrůznějším chorobám. V souvislosti s jeho použitím se však můžete setkat i s nežádoucími účinky, mezi které patří nevolnost, zvracení, bolesti hlavy nebo podráždění pokožky.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat