Prostreno.cz

Svěží vzduch v domě bez zbytečné chemie

Uklizeno máte, odpadky jsou v kontejneru, přesto se nedá říct, že by to u vás doma nějak extra vonělo. Jak se proti vzduchu, který se rozhodně nedá považovat za svěží, bránit? Připravte si vlastní potpourri, nebo navyšte množství rostlin!

Mnozí z nás si doma užívají čerstvé a příjemné vůně, ale mají obavy z používání některých komerčně dostupných osvěžovačů vzduchu. Některé z těchto výrobků jsou totiž známé pro svůj obsah toxinů, ftalátů, benzenu a formaldehydu. Tohle že se ukrývá za pojmem „čerstvý vzduch“? Vždyť je to jen překrývání pachů silnějšími látkami! Jedná se tak o toxický cyklus, neboť tyto chemikálie se nakonec dostávají zpět do našich ekosystémů.

V každém případě špatná kvalita vzduchu v domácnosti může vést k nesčetným problémům, mezi které velmi často patří zánět vedlejších dutin (sinusitida), alergie a problémy s imunitním systémem. Proto je důležité dýchat zdravější vzduch a zároveň se zbavit všech toxických osvěžovačů. Jenže, čím domácnost provonět? Tady je hned několik tipů!

Pokojové rostliny

Rostliny nasávají špatné pachy a vylučují ty dobré. K provonění domácnosti přitom mnozí používají hlavně bylinky. K těm nejčastěji používaným přitom patří oregano, máta a šalvěj.

Éterické oleje

Přidejte 12 až 15 kapek čistého esenciálního oleje do 1/2 šálku bílého octa a 1 a 1/2 šálku vody. Uchovávejte v nádobě s rozprašovačem (ideálně skleněné) a používejte podle potřeby. Obstarat si můžete i stylový aromaterapeutický difuzér. (Některé z nich jsou opatřeny i světelnými efekty.) Vždy však bude opatrní vůči olejům, které obsahují chemické přísady.

Káva

Kromě toho, že je káva skvělá pro ranní restart, eliminuje pachy. Stačí umístit misku s kávovými zrny do míst, která vám moc nevoní.

Průvan

Rostliny, vonné oleje či káva. To je všechno hezké, ale k tomu nejjednoduššímu a nejzásadnějšímu stále patří otevřená okna. Pokud nebydlíte přímo u frekventované silnice, kde přes smog není vidět ani na krok, můžete se dočkat přirozené vůně venkovního prostředí, rostlin a květin.

Přírodní potpourri

V kuchyni se netvoří jen jídlo, ale i vůně. Na sporák dejte malou pánev, do té nalijte 1/2 šálku vody, přidejte asi 1/2 šálku nakrájeného citronu nebo pomerančů. Přidejte šest skořicových tyčinek, několik hřebíků a možná i kardamom. Nechte povařit. Tato vůně je teplá, relaxační a použitelná po celý rok. Pakliže ani tento fígl nezabere, zkuste vzduch ve vašem domově udržovat svěží s pomocí čističek vzduchu.

Zdroj: www.goodhousekeeping.com, www.howtodoit.com, www.lifewithherbs.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat