Prostreno.cz

Zápach sprchového závěsu má své důvody

Sprchový závěs. Zabalený v obchodě vypadá krásně. Poté, co jej doma rozbalíte, se po místnosti rozvine výrazný zápach. Jak moc je škodlivý a proč se mluví o toxickém útoku? Pravda je jen pro silné povahy!

Koupelnový závěs může změnit vzhled koupelny a také pochopitelně zastává záslužnou funkci – stará se o to, aby se voda nedostala tam, kam nemá. Jistě jste si však všimli, že se hned po jeho rozbalení jaksi nemůžete pořádně nadechnout. Za výrazný a škodlivý zápach mohou plastová změkčovadla – silně nebezpečné chemické sloučeniny, které se se zdravím člověka vůbec neslučují!

Plast, plast a zase jenom plast!

Firmy, které se zabývají výrobou a prodejem domácích potřeb dnes a denně používají množství chemikálií, které mají změkčit plast, sterilizovat jej a zabránit tomu, aby jejich produkty snadno hořely. Chemikálie a toxiny se tak již dávno staly naprosto běžnou součástí našich domovů, přičemž podle mnohých vědeckých studií, za kterými stojí například americký konglomerát environmentálních agentur, jako je Centrum pro zdraví, životní prostředí a spravedlnost (CHEJ), jsou domovem toxinů nejen sprchové závěsy, ale i podlahy a mnoho běžných dětských hraček.

Studie také potvrzují, že tyto nežádoucí látky vedou k nízké porodní hmotnosti u dětí a jsou spojeny i s řadou dalších zdravotních potíží, ke kterým patří například selhání jater, poruchy nervového systému, problémy s dýcháním a reprodukční zdraví.

Ftaláty a vinylchlorid

Výzkumníci přitom tvrdí, že plastové sprchové závěsy obsahují velmi vysoké množství ftalátů, což je chemická látka, která byla vědecky spojena s vrozenými vadami. Řeč je i o těkavých sloučeninách. Ve skutečnosti americká Agentura na ochranu životního prostředí veřejně prokázala, že sedm chemikálií obsažených ve sprchových závěsech znečišťuje ovzduší a negativně působí na lidské zdraví.

PVC nebo vinyl? Nebrat!

Jedna z chemikálií, vinylchlorid, je dobře známý karcinogen, u kterého dokonce bylo prokázáno, že způsobuje rakovinu jater. Pro upřesnění, koupelnové závěsy běžně obsahují 15krát vyšší množství, než jsou povolené normy.

Výzkum o porodní hmotnosti zároveň ukazuje, že tato chemická změkčovadla mají ničivý účinek na zdraví novorozenců, protože skutečně napodobují ženský estrogen. Pokud těhotná matka dýchá tyto chemikálie během sprchování, může to zasahovat do vývoje plodu. A nutno také říct, že čím flexibilnější sprchová clona, tím pravděpodobnější je přítomnost změkčovadel. Ještě máte chuť si nějaký ten závěs koupit?





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat