Prostreno.cz

První pomoc po bodnutí hmyzem. Vsaďte na tyto esenciální oleje

Zase vás něco kouslo, takže máte „ďobanec“ velikosti pětikoruny? Zmírněte otok, nepříjemné svědění i případnou bolest esenciální mátou, rozmarýnem či olejem tea tree. Tahle terapie opravdu pomáhá!

Léto je plné radovánek v podobě koupání, výletů i grilování. Na straně druhé se toto období neobejde bez nástrah, které jednomu narušuje prázdninovou pohodu. Ano, teď je řeč o hmyzu, jehož bodnutí způsobuje otravné svědění, otoky, zarudnutí, nebo dokonce bolest. Jakou první pomoc v těchto případech obvykle volíte? Doporučujeme vyzkoušet tyto esenciální oleje.

Máta peprná, stará dobrá klasika

Svěží máta v esenciální podobě může pomoci lidem, kteří se potýkají s alergiemi, astmatem nebo bronchitidou, protože přispívá k minimalizaci zánětů a hlenů, čímž zprůchodňuje dýchací cesty. O tomto tekutém „léku“ je také známo, že zvyšuje energetickou hladinu a zatne tipec migréně. Jenže pozor, odepřít mu nelze ani to, že má chladivé účinky, urychluje hojení a tlumí bolesti – a přesně tohle potřebujete ve chvíli, kdy vyfasujete nějaký ten štípanec. Smíchejte mátového spasitele s dalším nosným olejem (kokosovým, jojobovým, mandlovým nebo olivovým) a získanou mast aplikujte na postižené místo.

Tea tree oil jako zachránce

Olej z čajovníku australského se jako všestranný léčivý pomocník využívá již celá desetiletí. Není se vůbec čemu divit, neboť snižuje příznaky nachlazení a chřipky, vyžene vši z pokožky hlavy a akné z obličeje, zabojuje proti striím a minimalizuje vzhled jizev. Jelikož působí protizánětlivě, antibakteriálně a antifungálně, přijde vhod i po útoku krvelačného hmyzu. Již mnoho studií naznačilo, že tea tree oil zabraňuje „divokým“ alergickým reakcím organismu a zmenšuje otoky, takže na něj neváhejte vsadit. Stejně jako v přechozím případě ho ale nejprve zřeďte.

Sázkou na jistotu je i rozmarýn

Obyčejně vyhlížející rozmarýn dokáže velké věci. Pomůže uklidnit mysl od stresu, obnovuje správné funkce pošramoceného zažívání a zatne tipec nespavosti. Pokud si tuto bylinku pořídíte v esenciální podobě, máte postaráno i o „prášek“ na bolístku způsobenou létající havětí. Jak to? Za léčivou schopností urychlující hojení se skrývá vysoký obsah kyseliny rozmarýnové. Tak na co ještě čekáte? Jakmile si vyberete správný nosný olej, obě ingredience promícháte a nanesete na pokožku, jste od svědivé patálie zachráněni.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat