Prostreno.cz

Výroba domácích pesticidů proti škůdcům za pár korun

Co se stane, když se smíchá himálajská křišťálová sůl s teplou vodou? Vznikne účinný organický pesticid, který zlikviduje otravné škůdce! A co dalšího zabírá proti mravencům a slimákům?

Dávno předtím, než se chemici pustili do svých „uměleckých děl“, tedy škodlivých chemických pesticidů, si farmáři a hospodáři dokázali poradit i bez nich. Proč nečerpat z jejich znalostí? Následující seznam nabídne některé z přírodních, levných a ekologických metod pro výrobu pesticidů, které vám okolí bude závidět!

Neem

Listnatý strom Azadirachta indica, který je znám pod názvem neem, nimba či zaderah indický, je tropická rostlina, jež se v ajurvédské medicíně nemusí dlouho představovat. Působí totiž nejen jako účinné antibiotikum, ale zastává i funkci bojovníka proti škůdcům. Ve skutečnosti je extrémně hořká šťáva z tohoto stromu či olej, který se u nás prodává za cenu okolo stokoruny, nejvýkonnějším přírodním pesticidem na planetě. Stačí neem smíchat s organickým tekutým mýdlem a trochou teplé vody. Hned vykouzlíte vlastní účinný sprej!

Himálajská krystalická sůl

Pro ošetření rostlin zamořených roztoči rozpusťte dvě lžíce himálajské krystalické soli ve čtyřech litrech teplé vody. Nalijte do lahvičky s rozprašovačem a použijte na infikované oblasti.

Citrusový olej a kajenský pepř

Tento organický pesticid funguje zvlášť dobře na mravencích. Smíchejte 10 kapek citrusového esenciálního oleje s jednou čajovou lžičkou kajenského pepře a jedním šálkem teplé vody. Dobře protřepejte a rozstříkejte všude, kde je potřeba.

Mýdlo, pomerančový olej a voda

Pro odpuzení mravenců a hlavně slimáků se hodí i směs složená ze tří lžic tekutého organického kastilského s 10 kapkami esenciálního pomerančového leje a čtyřmi litry vody. Protřepejte a použijte podle potřeby.

Eukalyptový olej

Silný přírodní pesticid, který odpuzuje mouchy, včely a vosy? Eukalyptový olej! Jednoduše pár jeho kapek smíchejte s vodou a rozprašte v okolí výskytu hmyzu (neředěný se dá aplikovat i přímo na nezvané návštěvníky).

Cibulovo-česnekový sprej

Jeden stroužek česneku a jedna středně velká cibule. Obojí dejte do jednoho litru vody a hodinu počkejte. Do směsi následně přidejte jednu lžičku kajenského pepře a jednu polévkovou lžíci tekutého mýdla. Tento organický přípravek vám v ledničce vydrží jeden týden. Jenom pozor, aby ho někdo nevypil…

Tabák

Tabák je běžně používaným pesticidem k usmrcení škůdců, například mšic. Smíchejte jeden šálek organického tabáku se čtyřmi lity vody. Směs nechte stát přes noc. (Po 24 hodinách by měla mít světle hnědou barvu. Pokud je velmi tmavá, přidejte další vodu.) Tato směs přitom může být použita na většiny rostlin, ne však na rajčata, papriky a lilek.

Zdroj: www.goodhousekeeping.com, www.howtodoit.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat