Prostreno.cz

Peroxid vodíku jako nepostradatelný domácí pomocník. Na úklid i mytí ovoce

Schválně – máte už doma peroxid vodíku? Peroxid je asi nejznámější tím, že odbarvuje vlasy, ale to není zdaleka všechno, tím jeho využití rozhodně nekončí. V domácnosti je velice všestranným pomocníkem. Využijete ho například jako dezinfekci, v péči o ústní dutinu, a dokonce i na bělení prádla.

Peroxid vodíku (H2O2) je čirá kapalina, je o něco viskóznější než voda. Oproti vodě má silné oxidační, ale i redukční vlastnosti. Peroxid se nachází běžně všude kolem nás, obsahuje ho dokonce i mateřské mléko, najdeme ho v dešťové vodě a zkrátka ve všech živých organismech. A jak z něj vytěžit maximum, máme pro vás hned několik tipů.

Očistí ovoce a zeleninu

Pokud nemáte ovoce a zeleninu ze zahrádky a spoléháte na tu z obchodu, měli byste věnovat pozornost jeho důkladnému omytí. Připravte si roztok peroxidu a vody 1 : 1 a v něm omyjte zakoupené ovoce či zeleninu. Peroxid vodíku dokáže odstranit nejen nečistoty, ale hlavně i nezdravé pesticidy.

Péče o ústní dutinu a spol.

Peroxid je skutečně velmi všestranný, pokud ho smícháte s vodou 1 : 1 můžete ho použít jako ústní vodu, která perfektně eliminuje všechny bakterie. Také si můžete připravit domácí zubní pastu, budete potřebovat jedlou sodu a pár kapek peroxidu a špetku soli. Tato pasta má nejen čisticí účinky, ale také bělicí. A na závěr nezapomeňte taky vyčistit jednou za čas zubní kartáček, zkrátka ho ponořte do peroxidu a tím mu prodloužíte „život bez bakterií“.

Neocenitelný čistič

Dáváte přednost raději domácí prostředkům na čištění, jako je například, ocet, jedlá soda či citron. Tak to je na čase přibrat do party i lahvičku peroxidu. Peroxid je skvělý čistič do kuchyně a koupelny, nalijte si peroxid do rozprašovače a uvidíte, jak zatočíte se skvrnami i mastnotou. Můžete ho použít na všechno co vás napadne, na dlažbu, sporák, ledničku i myčku. Když smícháte sodu a peroxid, vznikne vám přímo super čisticí písek na všechny připáleniny.

Peroxid je především známí svými dezinfekčními účinky, takže není na škodu, když lžičku přidáte i do myčky ke svému běžnému mycímu přípravku. A na závěr nezapomeňte na všechny úklidové pomocníky, jako jsou hadry, houbičky, kartáče a drátěnky. Namočte jednou týdně vaše houbičky do roztoku z peroxidu vodíku a teplé vody. Nechte 10 minut působit a pak properte v čisté vodě. Takto se důkladně zbavíte bakterií a nečistot.

Odstraní skvrny z bílého prádla

Udělali jste si skvrnku na bílé halence, nezoufejte, a použijte peroxid jako bělidlo. Poradí si nejen s těmi čerstvými skvrnami, ale i s těmi zašlými. Nalijte peroxid na konkrétní místo a poté hoďte do pračky. Peroxid můžete také přidávat do pračky při praní bílého prádlo pro celkový bělící účinek.

Oceníte ho hlavně při praní býlích záclon a ubrusů, kdy je dobré prádlo před praním namočit do vany. Naplňte vanu studenou vodou a přidejte 2 hrnečky peroxidu vodíku. Záclony a ubrusy namočte do lázně a nechte působit po dobu 1 hodiny. Poté dejte teprve záclony vyprat do pračky.

Na vlasy i do koupele

Smíchejte peroxid a vodu v poměru 1 : 1 a použijte tento roztok k oplachu vašich vlasů, poté ještě opláchněte čistou vodou. Vaše vlasy získají přirozený lesk, objem a hebkost.

Peroxid můžete přidat i do koupele, podle alternativní medicíny pomáhá koupel s příměsí peroxidu vodíku detoxikovat organismus.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat