Prostreno.cz

Domácí čisticí prostředek do koupelny bez chemie a s vůní čajovníku

Domácí úklidové prostředky jsou plné chemie. Taky jste proti ní? Pak jistě hledáte šetrnější a zdravější varianty, které vašemu zdraví neublíží. Co takhle zkusit zázrak s olejem z čajovníku, který doslova rozzáří vaši koupelnu?

Čím účinnější úklidový prostředek, tím větší nebezpečí. Toxiny obsažené v zázračných lahvičkách, které bojují proti bakteriím a vodnímu kameni ohrožují zdraví a mohou vést k nemocem. Ve skutečnosti mnohé z těchto čisticích prostředků pro domácnost obsahují toxické chemické látky, které jsou spojeny se zdravotními problémy žen, jako je rakovina prsu, narušená reprodukce, vrozené vady, astma a řada dalších vážných onemocnění. Není lepší pomoc čerpat z přírody?

Koupelnový zázrak

Zatímco existují poměrně šetrné přírodní prostředky, možná je sázkou na jistotu vlastní výroba. Díky tomuto zázraku se vaše koupelna bude blýskat jako nikdy – a navíc získáte jistotu, že neobsahuje nic závadného. Takže, co si připravit?

1/2 šálku sody na pečení, 1/4 šálku kyseliny borité (k dostání v drogerii), 1/2 šálku tekutého kastilského mýdla, 1/8 šálku mořské soli, 25 kapek esenciálního oleje z čajovníku, 10 kapek citronového silice, 10 kapek pomerančového esenciálního oleje a 2 lžíce jablečného octa.

Ve středně velké misce smíchejte sodu na pečení, kyselinu boritou a kastilské mýdlo. Usilujte přitom o konzistenci husté pasty. (Soda je 100 % hydrogenuhličitan sodný, což je důvod, proč se při smíchání s některými složkami může objevit trochu šumění.) Je to zkrátka úžasný domácí pomocník! Dokáže čistit téměř vše od stříbrných příborů po hrnce a pánve. A nejen to. Pomůže vám také s čištěním vaší koupelny.

Za 5 minut hotovo

Kyselina boritá, ačkoli je její název trochu zastrašující, pochází z boru a vody a vykazuje antifungální vlastnosti. Najdete ji v sopečných vodách nebo v horkých pramenech a funguje jako čisticí prostředek. Kastilské mýdlo je zase skvělý doplněk s přírodními vlastnostmi – bez chemikálií. Takže, co dál?

Nyní přidejte mořskou sůl a ocet. Mořská sůl je skvělá, protože se může pochlubit dokonalými čisticími účinky, které pomáhají odstranit tvrdé nečistoty a špínu. Ocet zase pomáhá tím, že poskytuje antibakteriální vlastnosti, které jsou účinné při usmrcování zárodků. (Při míchání počítejte s trochou šumění, které se po několika sekundách zastaví.)

Nakonec nakapejte esenciální oleje a vše důkladně promíchejte. Mimochodem, podle studie provedené Severoamerickou kontaktní skupinou Dermatitis Group má takový čajovníkový olej velmi pozitivní výsledky a skvěle se uplatňuje ve všem od kosmetiky po domácí výrobky.

Výslednou směs nalijte do čisté nádoby s víčkem (ujistěte se, že není plastová). Při úklidu ji aplikujte na houbičku nebo hadřík a vyčistěte žádané povrchy. U extra znečištěných povrchů nanášejte tenkou vrstvu a nechte ji několik minut působit.

Zdroj: www.goohousekeeping.com, www.verywellhealth.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat