Prostreno.cz

Správné skladování pečiva prodlouží jeho životnost

Kdo by nechtěl mít každý ráno čerstvé pečivo, měkký voňavý chléb a křupavé rohlíčky, obzvláště vypečené… No zní to jako z pohádky, ale pokud se naučíte pečivo správně ukládat, můžete mu prodloužit jeho životnost a také potěšit své chuťové buňky. Rozhodně nemusíte běhat denně ráno do pekárny. Tak jak na to?

Základním pravidlem pro uchovávání pečiva je držet pečivo v suchu a zároveň na takovém místě, kde bude mít přísun vzduchu. To platí především o chlebu, rohlíky si necháme na závěr.

Správný výběr

Než se dostanete k samotnému ukládání, uvědomte si již v obchodě, co kupujete a co od toho očekáváte. Dnešní obchody se často prezentují zaručeně čerstvým pečivem, které právě vyndali z pece, ale realita bývá často jiná. Velká většina tohoto pečiva pak pochází z takzvaného zmraženého polotovaru. A co to znamená?

Takovýto chléb je nejprve upečen a těsně před koncem se vyndá z pece, vychladne a poté putuje do mrazáku, je zabalen a připraven k exportu do konkrétního obchodu. Kde je poté znovu rozmrazen, vložen do pece a v řádu několik minut dopečen a rovnou na pult. Veškeré pečivo tohoto původu pak musí být označeno „vyrobené ze zmrazeného polotovaru“, či „rozmraženo ze zmrazeného polotovaru“. Popravdě takový to chléb má potom úplně jinou trvanlivost než, chléb skutečně čerstvý z dobré pekárny či dovezený od pekaře. Proto si již při koupi dobře rozmyslete, co od pečiva očekáváte. A jak pečivo skladovat?

Zapomeňte na igelitové sáčky

Samozřejmě v obchodě jinou možnost nemáte, občas jsou k dispozici papírové sáčky, které jsou po pečivo vhodnější, především pokud kupujete pečivo ještě teplé. Po příchodu domů, ale pečivo co nejdříve přendejte do vhodnějšího obalu.

Jako za našich babiček

Zavzpomínejte na dětská léta a prázdniny u babičky, jak uchovávala chléb? Chléb byl v ošatce a zabalen do plátýnka či utěrky. Tohle je již odpradávna osvědčený a zaručený způsob na uskladnění pečiva. Chléb vložte do plátěného či bavlněného sáčku nebo utěrky a dejte do proutěného košíku. Takto uložených chléb vytvoří v kuchyni i hezkou dekoraci.

A kam s ním?

Pokud nechcete mít bochník na stole, můžete ho například zavřít do hlubšího šuplíku v lince, či se poohlédnout po klasickém chlebníku. Na své si přijdou jak milovníci dřeva, tak i designových kousků.

Do lednice vstup zakázán

Chleba ani rohlíky rozhodně neukládejte do lednice, tam může pečivo nasát do sebe pachy z lednice a je velmi rychle odkázán k záhubě. Horní stěna lednice je totiž teplá a pečivo může rychle vysychat a začít plesnivět.

Mrazení povoleno

Pokud víte, že jste nakoupili pečiva moc, nebo chcete mít doma vždy něco po ruce, tak mražení je ideální volbou. V tomto případě budete výjimečně potřebovat mikrotenový sáček. Pokud zamrazujete chléb krájený, můžete jednotlivé plátky proložit pergamenovým papírem. Pak můžete z mrazničky vyndat jen potřebné množství. Rozmrznout jej nechte v pootevřeném sáčku, aby nenavlhl.

A jak je to s rohlíky?

Rohlík vydrží čerstvý jen pár hodin. Pak začne vysychat nebo se z něj stane „gumák“, na kterém si rozhodně nepochutnáte. U rohlíků také nepodceňujte výběr, každý pekař či pekárna má mírně odlišnou recepturu a některé rohlíky vydrží křupavé jen pár hodin, ale některé vám vydrží alespoň do večeře. Tohle chce zkrátka vyzkoušet.

Rohlíky doma uchovávejte v mikrotenovém sáčku, ale ne déle, než jeden den. Pokud chcete mít křupavé rohlíčky ještě k snídaně stačí je dát na pár minut do trouby a rozpéct je. Takové rohlíčky pak co nejdříve snězte, jinak je můžete použít už tak leda na strouhanku.

Zdroj: www.goodhousekeeping.com, www.foodmanagement.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat