Prostreno.cz

Na zelenou vlnu nikdy není pozdě. Jak se podílet na lepším životním prostředí

Držíte dietu do plavek? Chvályhodné, ovšem chcete-li žít zdravěji, zkuste se zaměřit na nový životní styl, který je přátelský i k životnímu prostředí. Stačí pár malých změn!

Naše planeta více než kdy jindy potřebuje pomoc. Prostředí, ve kterém žijeme, vzduch který dýcháme, nic z toho není samozřejmost. O všudypřítomném plýtvání a odpadu, jež znečišťují tolik potřebné ekosystémy, ani nemluvě. Už vás to taky štve? Zařaďte do denních rituálů pár drobností, které pomohou naší planetě se znovu nadechnout.

Recyklace elektroniky

Moderní technologie jdou kupředu mílovými kroky. Denně se objevuje nový a dokonalejší typ mobilního telefonu nebo počítače. Jako spotřebitel jistě také kupujete stále lepší a výkonnější zařízení, jenže co se děje s těmi starými? E-odpad je velký globální problém, jelikož toxiny z těchto zařízení mohou proniknout do země. Proto dbejte na správnou recyklaci těchto přístrojů!

Móda pro všechny

Ač se to nemusí zdát, módní průmysl je dalším problémem, který vyčerpává naši planetu. Než si otevřete svůj oblíbený e-shop s oblečením, zjistěte si, za jakých podmínek daná značka vyrábí své oděvy. Móda se stále vrací, ale také neustále mění! Uspořádejte bazar, darujte ho potřebným nebo zajděte sami do second handu.

Zelená domácnost

Čisticí prostředky, prášky na praní a všechny další lahvičky, které si kupujete, abyste udrželi svůj domov v čistotě, ve finále mohou představovat ještě mnohem větší nebezpečí. Čtěte pozorně jejich složení, obsahují totiž spousty chemikálií. Ty nedělají dobře ani vám, ale ani životnímu prostředí. Navíc stojí nemalé peníze. Co s tím? Namíchejte si vlastní čističe. Stačí vám k tomu ingredience, jako jsou ocet, soda nebo citronová šťáva!

Plasty a zase ty plasty

Planetu zaplavují tuny plastu. Třídění odpadu už je například u nás na vysoké úrovni, ale lepší než následné třídění je snaha o odbourávání obalů. Každý kousek zeleniny, kterou koupíte, nemusíte nutně balit zvlášť do mikrotenového sáčku. Nepoužívejte jednorázová brčka a kelímky. Pokud nemůžete žit bez ranní kávy, noste si vlastní omyvatelný termo hrnek. V dnešní době je na to většina kaváren již zvyklá.

I malé krůčky se počítají

Neplýtvejte! Přemýšlejte o spotřebě vody ve vaší domácnosti. Také o odpadu, který váš domov vyprodukuje. Nejezděte všude autem, kam to jde, zvolte MHD, nebo vyzkoušejte sdílenou dopravu. Pokud chcete pomoci zlepšit životní prostředí, začnete malými krůčky, a to hlavně u sebe.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat