Prostreno.cz

Nezapomínejte čistit kosmetické pomůcky. I tady číhají bakterie

Všichni chceme vypadat co nejlépe, ale použitím špinavých kosmetických nástrojů a pomůcek si můžeme přivodit i pěkné nežádoucí následky v podobě kožní vyrážky infekce a tak dále. I tyto pomůcky si zaslouží pravidelnou očistu. Na co byste neměli zapomínat a jak je důkladně vyčistit?

Ruku na srdce, kdy naposled jste třeba čistili hřeben nebo štětečky na make-up? I tady číhá spoustu bakterií. Poradíme vám, na jaké předměty byste neměli zapomenout a jak je důkladně očistit.

Make-up štětce a houbičky

Štětce a houbičky na make up byste měli čistit opravdu pravidelně, zdržují se v nich zbytky kůže a je to místo jako stvořené k bujení různých mikroorganismů. Houbičky můžete snadno očistit pomocí běžného mýdla se kterým je důkladně properete v ruce. Na různé štětce použijte šampon, ten je šetrnější k vláknům. Pokuste se navlhčit pouze část se štětinami, abyste zabránili oslabení lepidla, které drží kartáč v rukojeti. Na závěr opláchněte čistou vodou, vysušte ručníkem a nechte dobře vyschnout nejlépe přes noc.

Ořezávátko

Používáte tužky na oční linky, obočí nebo na rty? I na nich ulpí spoustu tělních tekutin, které se mohou smísit právě v ořezávátku, kde dojde k takzvané křížové kontaminaci a bujení mikroorganismů může začít. Ořezávátko pravidelně čistěte jednoduše pomocí starého zubního kartáčku, jako desinfekci můžete použít čistý alkohol nebo peroxidu vodíku. Na závěr opláchněte čistou vodou a nechte oschnout. Správně byste měli ořezávátko čistit po každém požití.

Pinzeta

Pinzeta se používá pro mnoho úkonů a téměř všechny zahrnují kontakt s tělními tekutinami. Aby se snížila pravděpodobnost infekce, je třeba pinzetu po každém použití vyčistit. Pro celkové čištění umyjte celou pinzetu trochou antibakteriálního mýdla na ruce a opláchněte teplou vodou. Jednou za čas můžete konce pinzety ještě namočit do čistého alkoholu nebo do peroxidu vodíku.

Nástroje pro manikúru a pedikúru

Také jste slyšeli přímo hororové příběhy o infekcích způsobených nástroji pro manikúru a pedikúru? Tyto nástroje přicházejí do styku s nečistotami, bakteriemi a tělními tekutinami. A proto je správné čištění nezbytné.

Po každém použití zlikvidujte předměty na jedno použití, jako jsou dřevěné tyčinky a vatové tampony. Kovové náčiní by se mělo umýt teplou vodou a antibakteriálním mýdlem, pomocí starého zubního kartáčku byste měli vyčistit všechny záhyby nástrojů. Na závěr byste měli ještě konce nástrojů otřít vatovým tamponkem s alkoholem, peroxidem vodíku nebo alespoň octem i ten slouží jako skvělá dezinfekce.

Abrazivní povrchy, jako jsou pilníky na nehty, lze čistit kartáčkem na nehty a antibakteriálním mýdlem. Na závěr nechte nástroje dobře oschnout a uložte do čisté kosmetické taštičky. Nenechávejte špinavé nástroje v uzavřeném plastovém sáčku nebo nádobě, protože to může podpořit růst bakterií.

Kulmy a žehličky

Na těchto přístrojích ulpívá nejvíce vlasové kosmetiky, a tak je dobré je čas od času pořádně vyčistit. Na napálené zbytky těchto přípravků můžete použít například jednou sodu a jemně s ní omýt žehlící plochu. Na závěr otřete mokrým hadříkem a nechte oschnout.

Kartáče a hřebeny

Kartáče na vlasy a hřebeny shromažďují na svém povrchu spoustu mastných nečistot, odumřelou kůži a zbytky vlasových produktů. Pokud je nebudete pravidelně čistit, veškeré tyto nečistoty jsou přeneseny zpět na vlasy a ty se pak mohou rychleji mastit.

Plast a kov

Nejprve odstraňte z kartáče co nejvíce vlasů, vyčesejte je prsty nebo pinzetou. Poté navlhčete kartáč nebo hřeben vodou a omyjte běžným šamponem. Poté ho ponořte do teplé vody a nechte nejméně 15 minut „odmočit“. Nakonec pomocí starého zubního kartáčku uvolněte zbytky, které by mohly ještě někde zůstat.

Přírodní kartáče, dřevěné s kančími štětinami

Můžete vyčistit stejným způsobem jen vynechte namáčení, protože může poškodit části kartáče. Místo toho možná budete muset dvakrát zopakovat krok s šamponem a zubním kartáčkem. Na závěr opláchněte a nechte dobře vyschnout na větraném místě.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat