Prostreno.cz

Aby lednička šetřila kasičku

Ledničky jsou opravdu skvělý vynález, ale mají malý háček – musí být zapnuté 24 hodin denně a sedm dní v týdnu, jinak nejsou k ničemu. Naštěstí se v posledních letech hodně pracuje na tom, aby byly stále modernější a úspornější. Bohužel i ta nejpokrokovější lednička spotřebovává energii a šroubuje účet za elektřinu hodně vysoko. Ale dá se tomu zabránit!

Víte, že i s vaší úspornou ledničkou můžete ještě nějakou korunu ušetřit?

Všudypřítomný prach

Asi sotva se najde někdo, kdo by denně sledoval větrací mřížku ledničky. Proč taky – ta do kontaktu s jídlem nepřijde. Ale čas od času byste měli zkontrolovat i tuto část, má totiž hodně společného se spotřebou energie. Když se časem na mřížce usadí prachu příliš mnoho, nemůže teplo správně odcházet a následkem toho musí lednice pracovat více na tom, aby zachovala vnitřní nastavenou teplotu. A tím spotřebovává více energie. Proto zkontrolujte a vyčistěte větrací mřížku alespoň jednou ročně. A pokud má vaše lednice mřížku na horní straně, nikdy ji ničím nepřikrývejte! Ubrousky a utěrky patří na police – ty energii nežerou.

Těsní ještě?

Druhý případ peněžní ztráty by mohlo být těsnění, které je kolem dveří lednice. Často je totiž během let porézní a drolí se, čímž může vnější vzduch neustále proudit dovnitř. A pak je vaše lednička asi stejně účinná, jako když chcete vytopit místnost s otevřenými okny. Tedy vůbec.

Pokud chcete zjistit, jak vaše lednička těsní, položte do ledničky zapnutou baterku. Když ve zhasnuté místnosti uvidíte, že z lednice světlo uniká, budete mít jasno! Je potřeba vyměnit těsnění.

Stačí maličkost

Existuje také dalších pár maličkostí, které spotřebu energie vaší lednice dokážou účinně snížit. A znáte to – korunka ke korunce až je z vás milionář.

Místo

Pokud lednička stojí u nějakého tepelného zdroje, potřebuje mnohem více energie na to, aby správně chladila. Nikdy ji tedy nestavte do těsné blízkosti topení, sporáku nebo trouby.

Zavírejte dveře

Taky občas koukáte do lednice a přemýšlíte, na co máte chuť? To ale jen doslova plácáte energii. Ne vaši, ale tu ledničky. Když budete dveře lednice zavírat rychleji, tedy nebude otevřená déle než je nezbytně nutné, projeví se to na vašem účtu za elektřinu velmi rychle.

Odmrazování

Nikoho to sice nebaví, ale čas od času odmrazit ledničku je prostě nezbytnost. Každý kousek ledu, který se usadí v mrazáku nebo lednici, stojí příliš mnoho energie. Minimálně jednou za rok, nebo podle aktuální potřeby, byste tedy měli lednici s mrazákem zbavit nánosu ledu. Pokud vlastníte starší model lednice, vyplatí se možná zainvestovat do koupě nové, která už se umí odmrazit sama.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat