Prostreno.cz

Rostliny umí dát najevo svojí nespokojenost

Přestože se každý jistě snaží své rostliny pěstovat s maximální péčí a láskou, někdy nevypadají zrovna tak, jak bychom si představovali. Ačkoli květiny neumějí mluvit, komunikují s námi prostřednictvím svého vzhledu, který o jejich stavu leccos prozradí. Jaké jsou nejčastější potíže, jakými naše pokojové květiny trpí, čím o sobě dávají na vědomí a jak květinám co nejrychleji pomoci?

Hnědé a suché listy

Hnědnutí a schnutí listů je nejčastěji spojeno s nedostatečnou zálivkou. Vlhkomilné rostliny je třeba zalévat pravidelně a vyhnout se výkyvům v podobě příliš suché a přemokřené zeminy. Nejlepší je udržovat substrát stále mírně vlhký.

Suché listy mohou být také důsledkem příliš suchého vzduchu v místnosti, například tam, kde je klimatizace.  

Listy opadávají

Pokud listy opadávají a žloutnou, je nejpravděpodobnějším viníkem pravý opak prvního případu, a to přehnaná zálivka. Pokud ale listy opadávají ještě dříve, než stačí výrazně změnit svou barvu, bude to nejspíše teplotním šokem, kterému byla rostlina vystavena. Ať už je to postavením květiny do průvanu, zaléváním příliš studenou vodou nebo rychlým přemístěním z tepla domova na zahradu.  U rostlin, které jsou dřevité, například fikusy nebo citrusy, může být opadávání listů způsobeno přesušením zeminy.

Listy mění barvu

Změna barvy listů bez jejich ztráty je často důsledkem špatného stanoviště. Žloutnutí listů je totiž často způsobeno nedostatkem světla, a to zejména v zimě. Změna barvy či vzoru listu může být způsobena také zaléváním příliš tvrdou vodou.

Deformace listů

Kroucení a vrásčitost listů je často důsledkem příliš chladného stanoviště nebo nedostatku živin. Pokud je rostlina stále na stejném místě a deformace u ní nacházíte teprve krátký čas, zkuste rostlinu přesadit do výživnějšího substrátu. Deformace listů mohou mít ale na svědomí i nejrůznější paraziti, kteří rostlinu vysilují.

Listy se stáčejí na jednu stranu

Ačkoli může být tento jev způsoben pouhým stáčením listů směrem ke zdroji světla, může to být také reakce na špatně prováděnou zálivku či suchý vzduch. Zkuste nejprve rostlinu přemístit na místo, kde je světlo více rozptýlené.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat