Prostreno.cz

Senná rýma zmizí po ginu s tonicem

11.05.2020 | Tipy a triky

Podle jedné britské studie by měl být vychlazený gin tonic nejlepším lékem na sennou rýmu. A s postupujícím jarem a zvyšujícími se teplotami nás zrovna tahle medicína zajímá. Proč tedy pomáhá?

Dobře, přiznáváme – gin tonic vaši sennou rýmu vyléčit nedokáže, ale účinnou zbraní pro alergiky by být mohl. Pokud totiž přichází do kontaktu s pylem, psími a kočičími chlupy nebo peřím, začne tělo alergika vylučovat jako reakci na kontakt s alergenem velké množství histaminu. Tenhle hormon zdraví má sice na starosti potlačení alergií a nemocí, ale zároveň vyvolává také nepříjemné vedlejší symptomy jako je svědění, kýchání, zčervenání očí nebo otoky dýchacích cest.

Nejdřív ta špatná zpráva

Bohužel také většina alkoholických nápojů může obsahovat histamin. V největší míře se jedná především o pivo a víno. Víno navíc obsahuje konzervační látku sulfid, který dokáže alergie také úspěšně vyvolat. Takže ta špatná zpráva je, že pokud jste alergičtí, měli byste se vyhnout i alkoholu. Ale existuje řešení, kdy by se ani alergici nemuseli na letní party alkoholu vzdát. A tím se dostáváme k té dobré zprávě...

Proč gin pomáhá

Protože čistý alkohol jako gin nebo vodka obsahují jen velmi malé množství histaminu, a mohou tak průvodní symptomy, na rozdíl od ostatních nápojů a potravin, spíše potlačovat než vyvolávat. Samozřejmě vás teď nechceme nabádat k nezřízenému požívání vodky, červeného vína nebo piva, ale nakonec proti jedné skleničce gin tonicu na jarní nebo letní party není co namítnout – nakonec vám může pomoci při senné rýmě, červených očích a alergii na pyl. Ale pozor – rozhodně to neznamená, že od teď začnete každý večer místo prášků pít gin s tonicem. Je důležité také zkonzultovat s vaším lékařem kombinaci léků a alkoholu. A také lidé s astmatem by se měli raději držet doporučení lékaře. Ale ostatním – Na zdraví!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat